Merkezkaç yoktur. Merkezcil kuvvet vardır. Yanlış Bilinen Gerçekler

merkezkaC3A7
Arkadaşlar öncelikle bugun öyle işte kanalının, Yanlış bilinen gerçekler adlı programındaki ilk yayını yaptık. Allah yüzümüzü kara çıkarmasın. Şimdi biraz bundan bahsedelim .
Merkezkaç bize hep okullarda anlatılırdı. Motorcunun huni gibi şeyin içindeki gösterisi sonra ipe taş bağlayıp çevirdiğimizde taşın merkezden kaçması. Evet arkadaşlar ben bunu öğrendiğimde çok geç olmustu. Üniversite hocam söylemisti. Onada prof.’luk sınavında sormuşlar, merkezkaç diye bir şey varmı diye.
Aslında burada bizim eğitim sıkıntımızda ortaya çıkmıyor değil. Yalan yanlış bulandırıyorlar bizi. Daha bu başlangıç. Arkadaşlar , taşı çeviriyoruz iple, o taşı yörüngesinde tutmak için ip vasıtası ile taşa bir çekme kuvveti uyguluyoruz. [1]
Resim 1
Bu kuvvet taşı merkeze doğru çekmektedir. Bu kuvvetin adıdır merkezcil kuvvet. Peki bu taşı bırakırsak ne mi olur [2]
Resim 2
İşte bu olur. Merkezcil ivme kaybolur. o andaki çizgisel hızı. Dikkat edin açısal hız değil, çizgisel hızı ile o yöde gider. Ama unutmayın taş kendi etrafında dönmezse düm düz hızı yönünde gider, eğer dönerse zaten o iş falsoya giriyor bir halka çizer. Sebebi ise havadaki sürtünmeden. E bakıyoruz merkezkaç diye bir şey yok . Gerçekten de yoktur kim ne söylüyorsa yalandır. inanmayın.
Öyle İşte kanalında anlattığım video da tam burada :)
Okuduğunuz ve izlediğiniz için teşekkür ederim. Sayfanın Altından “alüyy-ül a’la” vermeyi ve kanaldaki videoyu like atmayı unutmayın. Kanalıma ve bloguma abone olun anlık haberlerden haberdar olun :)

 

Yazı gezinmesi