Euro ncap’a güvenmelimiyiz ?

459px-Euro_NCAP.svg_
Merhaba arkadaşlar .
Bugünki yazımızada Euro Ncap (Euro NCAP-Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı) hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bir çok kez karsımıza çıkmış olan bu firma öncelikle gönüllülük üzerine kurulmuştur. Zaten asıl bu nokta firmanın tarafsızlığını oluşturuyor.
Araç belirleme
Ben Bmw firmasının sahibi oluyum ve yeni çıkardığım aracın test edilmesini istiyorum. Zaten ben aracıma güveniyorsam, aracın testinide istiyorum demektir. Çünkü aracımın aldığı yıldızlar bir çok yerde konuşlucak ve reklamı olucaktır. Neyse Euru ncap araç alıcağı sırada kendisini belli etmeyen bir ekiple bir bayiye giriyorlar. İstedikleri opsiyonlarda firmanın bilgisi olmadan aracı alıyorlar. Yani Bmw şirketinin sahibi olan ben hiç bir şeyden haberim yok :) Aracı yapacakları test sayısına göre araç sayısını belirliyorlar ve neredeyse çoğu firmaya araç paralarını ceplerinden ödüyorlar.
Testler
 
 
 
Testler araca göre değişiyor, firmanın sağladığı opsiyonlarda test ediliyor. Genel olarak testler önden, yandan ve direkten olmak üzere 3 şekilde incelenmekte. Önden çarpışmada araç 64 km/h (40mph) olarak çarpıştırılıyor. Hocam biz hep 64 lemi çarpıyoruz hiç 120 ile kaza yapmıyormuyuz derseniz, bu değer ortalama bir değerdir ve siz 120 ile giderken kazadan önce hiç mi frene basmıyor, dunya geneli bu hızda bir ortalama yakalamışlar karışamayız :) Neyse yandan çarpışmada ise 50 km/h (31mph) ile aracın sürücü kapısına bir bariyer çarpıyor. Direğe ise 29km/h (18mph) ile 259mm çapında durağan bir direye araç yine sürücü kapısından çarptırılıyor. Yapılan testler tabikide bununla sınırlı değil. Araçta yaya algıma sensörleri yada öndeki aracı algılayıp frene basan sensörler var ise onlarıda test ediyorlar ve araç içinde bulunan mankenlerde verileri alarak Araçların yıldızlarını belirliyorlar.
Yani sonuç olarak ben bu firmaya güveniyorum. Eğer sizde aracınızın testini incelemek istiyorsanız kazatesti.com adresinden ulaşabilirsiniz .

 

Yazı gezinmesi