3D Lazer Tarayıcı Nasıl Yapılır? Kendin Yap!
  1. Anasayfa
  2. Atolye

3D Lazer Tarayıcı Nasıl Yapılır? Kendin Yap!

6

Günlük hayatımızda 3d yazıcıların yeri artık azımsanmayacak kadar büyümeye başladı. Neredeyse evelerimize kadar girecek. Ama ortaya bir başka ihtiyaç çıkmaya başladı,  “3d yazıcı kullanıyoruz ama ihtiyacımız olan objenin çizimini nasıl yapacağız yada günlük hayatta kullanırken kırılmış olan objemizin yenisi almak yerine nasıl 3d yazıcıdan çıktısını alacağız ?” nede olsa herkes çizim programı bilmiyor dolayısıyla 3d tarayıcılarada ihtiyaç ortaya çıkıyor. Bu nedenle çok basit ve maliyeti diğer projelere göre ucuz olan bir projeyi size aktarmak istiyoruz. Çok uzatmadan malzeme listesi ile konumuza başlıyoruz.

Malzeme Listesi:

  1. Lazer pointer (yeşil)
  2. 1 adet kadeh – tutma yerini lens olarak kullanacağız.
  3. 2 adet step motor ve sürücüsü – Biri objeyi çeviren tabla için, diğeri ise lazeri çevirmek için.
  4. Limitswitch – Bunu motora bağladığımız lazer ve kadeh tutacağının belirli bir açıya geldiğini anlaması için kullanıyoruz. Oraya geldiğinde start pozisyonuna geldiğini anlıyor, bir nevi sıfırlama ve kalibrasyon mekanizması.
  5. Sistemi yönetmek için Arduino Uno kullandım, siz rahat olduğunuz herhangi bir platformu kullanabilirsiniz.
  6. Fan – sürücüleri soğutmak amacıyla.
  7. Potansiyometre – Motor dönüş hızını ayarlamak için.
  8. 2 adet buton – eğer manuel kullanım isteniyorsa – yani bilgisayardan komut vermeden kullanmak için
  9. Fener – standart bir fener iş görecektir.
  10. Tripod – Biz sistemi stabil ve taşınabilir olması, ama en önemlisi de kolay ayarlanabilir olması açısından bir tripoda monte ettik, sizin keyfinize kalmış. Bu sayede hem lazer mekanizmasını, hem ışığı, hem de kamerayı her yöne çevirebiliyor ve hassas ayarlamalar yapabiliyoruz. Lazer ve kamera arasındaki mesafe ayarı önemli, obje-kamera ekseni ve lazer arasında yaklaşık 30 derecelik bir açı olmalı. Bunu da mesafeyi ayarlayarak yapabiliriz. Yani kabaca kamerayla obje arası mesafe, lazerle kamera arasındakinin iki katı kadar olmalı.
  11. Cep Telefonu ve tutacağı. Telefon yerine bilgisayarınıza görüntü aktarabilen herhangi bir kamera da olur. Eğer cep telefonu kullanıyorsanız, PC’ye görüntü aktarmak için Droidcam aplikasyonunu kullanabilirsiniz. Bu sayede cep telefonunuzu bir kamera olarak bilgisayarınıza tanıtabileceksiniz.
  12. Güç kaynağı – ATX güç kaynağı kullanabilirsiniz. Aşağıda detaylarını anlattım. Bu güç kaynağının güzelliği çoklukla kullandığımız potansiyel farklarını bize sağlayabilmesi. Yani 3.3v, 5v ve 12v. Hem de yüksek akım sağlama kapasitesine sahip. Oldukça iş görüyor. Hem Arduino ve fan ve step motorlar için 12v, hem röleler için 5v, hem de lazer ve fener için 3.3v aynı anda alabilirsiniz. Hangi kablolardan hangi voltajların sağlandığı PSU üzerinde yazar.
  13. Kalibrasyon panelleri ve kalibrasyon desenleri – aşağıda vermiş olduğumuz ögelerin çıktısını alarak tam 90 derece (dik) konumda planın arkasına sabitlemeniz gerekiyor.

ELEKTRONİK KISIM:

 

Step motorlimitswitch ve sürücü bağlantılarını diğer projelerde detaylıca anlattım. Öncelikle lazer pointer’a kadeh sapını sabitleyin, ve bu ikiliyi de motora sabitleyin.

 

 

Limitswitch kolu kısa geldiği için bir kahve çubuğu parçasını yapıştırarak uzattım. Sistem belirli bir açıya geldiğinde limitswitch tetikleniyor ve başlangıç pozisyonu belirleniyor. Burayı göstermemin sebebi de şu, illa 3d printer parçaları kullanmak zorunda değiliz, bulabildiğiniz her şeyi kullanın. Kahve çubuğu robotu örneği gibi. Bir süre sonra ufacık bir çöp bile atamaz hale geleceksiniz ve aileniz sizden gizli gizli bunları çöpe gönderecek, hazır olun ?

 

Güç kaynağı olarak ATX PSU kullanmak için lazer bateride yaptığımız gibi yeşil ve siyah kabloları birbirine kısa devre yaptırmanız gerekiyor.

 

Sonrasında tablamızı da motora takıp sisteme bağlıyoruz.

Screenshot 2015-06-19 23. 05. 48

Bütün bağlantı pinleri için şimdilik kodu inceleyin ve oradan bakın, sonra yazıya dökeceğim. Takıldığınız yerler için şimdilik yorumlardan sorun, herkese tek tek vakit buldukça yardımcı olmaya çalışıyorum.

3d laser scanner devre semasi

Lazeri ve feneri Arduino ile tetiklemek için basitçe tip122 kullanabilirsiniz.

YAZILIM KISMI:

2 önemli yazılım ayağımız var, hatta cep telefonu ile yapacaksak 3

Screenshot 2015-06-19 23. 04. 43

 

  1. Arduino’ya atacağımız yazılım. Bu yazılım; lazeri, feneri, motorları, kısacası elektronik her şeyi kontrol ediyor, ve bunu da bilgisayarımızdaki tarayıcı yazılımı ile haberleşerek yapıyor. Tarayıcı yazılımı bilgisayar üzerinden Com porta komutlar göndererek hangi aşamada olduğunu bildiriyor, elektronik katman da bu veriye göre gerekli hareketleri yapıyor. Arduino için gereken yazılımı şuradan indirebilirsiniz -> Lazer Tarayıcı Arduino Yazılımı 3D_LASER_SCANNER
  2. Bilgisayarda kullanacağımız modelleme ve tarama yazılımı. Bunu için de David Lazer Scanner programını kullanıyoruz, şuradan indirebilirsiniz.
  3. Eğer cep telefonu kullanacaksanız, hem pc hem de telefona yazılım kurmanız gerek. Şu siteden detayları öğrenebilir ve Droidcam uygulamasını edinebilirsiniz.
  4. Sistemi kurduktan sonra kameranızı kalibre etmeniz gerekiyor. Şu dosyaların çıktısını alıp aşağıdaki gibi yönlerine dikkat ederek yapıştırın ve David Laserscanner programının kalibrasyon sekmesinden gereken işlemi yapın.

TASARIM KISMI:

Selamlar. Bu proje ile ilgili dosyaları Step formatında yükledim. Aşağıda.
LASER SCANNER

Screenshot 2015-06-19 22. 20. 55


TEST ve MODELLEME AŞAMASI:


Screenshot 2015-06-19 23. 03. 40

Kalibrasyon panellerini ve bağlantılarınızı tamamlayın, kalibrasyonu yapın ve taramaya başlayın.

 

Şimdi, eğer lisanslı sürüme sahip değilseniz, objenizi farklı yüzeylerde taradıktan sonra başka bir programla birleştirmeniz gerekecek. Herhangi bir 3d çizim programında bunları üst üste getirerek birleştirebilirsiniz. Meshlab bu işi gayet güzel yapabiliyor, üstelik ücretsiz. Şuradan indirilebilir.

Screenshot 2015-06-20 00. 29. 33

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 1
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. projeyi yaptınız mı ?

  2. Merhaba kodları varsa acaba atabilir misiniz mail olarak türkişi kapanışta kodlara ulaşamadım

Yapılan Yorumlar
  1. kardeşim yaptın mı bare ?

  2. projeyi yaptınız mı ?

  3. Merhaba kodları varsa acaba atabilir misiniz mail olarak türkişi kapanışta kodlara ulaşamadım

  4. ardunio yazlımı ve diğer uzantılar için yaptıgınız köprüler çalısmıyor yazlımın mevcut oldugu sayfaya ulaşılmıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir