Uranyum ve Plütonyum

uranyum-1024x793
Uranyum nedir ?
 
Uranyumun sembolu U dur. Atom numarası 92, bir molü 286 gramdır. 25 derecede ise gri renkte bulunur. 1786 yılında keşfedilmiştir ve henri tarafından 1896 yılında reaktif olduğu bulunmuştur. Bu süreler arasında insanlar arasında çok değerli ve zararsız olduğu inanıldı. Yeşil ışık yaydığı için zenginler tarafından degerli takılar arasında yer aldı. Erime noktası 1132 derece kaynamı noktası ise 3818 derecedir. Uranyum cama katıldığı zaman sarı-yeşil bir renk verir. Seramiğe renk vermede, enerji üretim reaktörlerinde, hidrojen bombası yapımında, nükleer yakıt ve nükleer patlayıcı olarak kullanılır.
1 kg’mı enerji üretim santrallerinde 12 ton kömürden elde edilen enerjiyle eşdeğerdir.
Uranyum fisyon yaparak (bölünerek) enerji veren bir radyoaktif elementtir. Bu özelliği sebebiyle, nükleer güç santrallerinde yakıt olarak kullanılmaktadır. Doğal uranyumlu yakıt, ağır su (D2O, döteryum oksit) ile soğutulan reaktörlerde kullanılırken, hafif su (H2O, normal su) ile soğutulan reaktörlerde ise zenginleştirilmiş uranyumlu yakıt kullanılmaktadır.
Plütonyum nedir ?
 
Plütonyum, 1940 yılında  152 cm’lik siklotron (atom hızlandırıcısı) içerisindeki uranyumun döteryum ile bombardımanı sonucunda elde edilmiştir.Transuranyum serisi elementlerinin ikincisi, sun’i olarak yapılabilen radyoaktif bir element. Sembolü Pu, atom ağırlığı 244 ve atom numarası 94’tür. Plutonyum-238 izotopu; uranyum-235 izotopunun nötron bombardımanı ile, 1940 yılında, Kaliforniya Üniversitesinde Glenn T. Seabor ve çalışma arkadaşları tarafından elde edildi. Bu tarihten sonra plutonyum, nükleerreaktör ve silahlarda kullanılmaya başlanmıştır
Plutonyum gümüş görünümünde metal olup, 639,85 °C’de erir ve 3230 °C’de kaynar. Özgül ağırlığı 19,8 g/cm 3 tür. Plutonyum aktinitler serisine dahil olup, diğer aktinitler gibi toprakta nadir bulunur. Plutonyum; gümüş, alüminyum, berilyum, kobalt, demir, mangan ve nikelle alaşım meydana getirebilir. Birçok plutonyum bileşikleri yapılmıştır.
 

Yazı gezinmesi