Nükleer silahlar

nukleer-patlama
Diğer bir adı ile fisyon silahlar diyebiliriz. Bu silahlarda uranyum veya plutonyum kullanılmaktadır. Aslında şöyle oluyor bir uca madde konuluyor diğer uca ise tetikleyici madde konuluyor, araya ise bu ikisinin engellenmesi için bir perde oluşturuluyor. Perde günümüzde grafit adı verilen maddeden oluşturuluyor. (günümüzde hala bu silahlardan üretilmektedir.) Daha eski zamanlarda ise ağır su adı verilern D2O (döteryum oksit) de kullanılmıştır.
Mantık olarak patlayıcı adı verilen maddenin çekirdeğini patlatıp bir enerji ortaya çıkarmak . Tarihte bunu ilk bir elektron parçası ile denediler. Ama eksi eksiyi ittiği için elementteki elektronları geçemediler, daha sonra protonlarla deneyerek devam ettiler ama bu sefer elektronları geçerken çekirdeğe yaklaşamadılar. Daha sonra nötronlar bulundu ve bu iş için yüksüz olan nötronları kullandılar. Nötronlar yüksüz oldukları için çekirdeğe ulaşabiliyorlardı.
Biliyorsunuz ki bu silah atıldığı bölğeyi değil neredeyse bütün ülkedeki canlı cansız yaşamını bitiriyor.
Bomba bırakılıyor, basınç sensörleri aktif olduğu anda aradaki perde çekiliyor ve nötrün gurupları uranyum yada plütonyumun üstüne gidiyor. Çekirdeğe dokunduğu anda ise çok büyük bir enerji açığa çıkıyor . Halka şeklindeki bir bulut önüne gelen her şeyi şarapnel parçası gibi fırlatmaya başlıyor. O halkayı gören insanların tamamı gördüklerini anlatamayacak kadar kısa yaşıyorlar.
Nükleer silahlar ABD tarafından II. Dünya Savaşında son günlerde 2 kez kullanıldı . Bunların 1.si uranyum tipli bir silahtı. Japonyanın Hiroşima kentine atılmıştır. 2.si ise tam 3 gün sonra plütonyum tipli bir silahla yine Japonyanın Nagazaki adlı kendine atılarak vuku edilmiştir.
Sizde yazımı beğendiyseniz yorum ve a’la vermeyi unutmayınız.

Yazı gezinmesi