Kendi sanal gerçeklik gözlüğünüzü yapın!

Google-Cardboard-sanal-gerceklik-gozlugu

Google’ın her geçen gün daha da gelişen projesi Google Cardboard kullanıcılara kendi sanal gerçeklik gözlüklerini yapmalarını sağlıyor. Adından da anlaşılabileceği gibi bu aslında kartondan yapılmış bir gözlük. Akıllı telefonunuzda cardboard uygulamasını çalıştırıp telefonunuzu bu gözlüğün içine yerleştiriyorsunuz ve eğlence başlıyor. Uygulama telefonunuzun ekranını 3 boyutlu televizyonlarda olduğu gibi ortadan ikiye bölüyor, gözlüğün yaptığıysa bu görüntüleri gözünüze ayrı ayrı düşürmek. Böylece gerçek dünyadaki gibi bir 3 boyut etkisi oluşuyor. Aynı zamanda uygulama telefonunuzdaki ivmeölçerler sayesinde başınızın hareketlerini de algılıyor. Böylece içinde sanal tur attığınız Versay Sarayı’nın tavanını kafanızı kaldırarak inceleyebiliyorsunuz. Kısacası gerçek dünyadaki gibi kafanızı nereye çevirirseniz orayı 3 boyutlu olarak görüyorsunuz.

 

Google’ın karton gözlüğünü internet üzerinden 9-10 dolar gibi fiyatlara alabilirsiniz veya benim yaptığım gibi projeyi indirip yazıcıdan çıkartarak ve kesip yapıştırarak herhangi bir mukavvayı (pizza kutusu bile olur) kendi sanal gerçeklik gözlüğünüz haline çevirebilirsiniz. Gözlükte kullanılan lensleri de yine internetten birkaç dolara alabilirsiniz. Aslında o boyutlara yakın herhangi bir ince kenarlı merek iş görüyor. Ben bir oyuncakçıda rastladığım iki küçük büyüteci kullanarak yaptım. Peki gözlüğün içine koyunca telefonu nasıl kumanda edeceksiniz? Çünkü gözlüğün içindeyken telefonun ekranına dokunamıyorsunuz. Google mühendisleri bunu basit bir yoldan çözmüş. Gözlüğün dış yüzeyine küçük bir mıknatıs koyuyorsunuz ve onu aşağı yukarı hareket ettirerek telefonu kumanda ediyorsunuz (uygulama telefonun manyetik sensörü sayesinde bunu algılıyor). Benim yöntemim ise daha basit gibi. Telefonun ekranının köşesine değecek şekilde bir alüminyum folyo yapıştırıyorum ve onu gözlüğün dışına uzatıyorum. Böylece folyoya dokunduğumda telefonun ekranına dokunmuş oluyorum.

Google geçtiğimiz günlerde play store’da Google cardboard için bir sekme açtı. Geliştiriciler buraya kendi cardboard uygulamalarını yüklüyorlar. Şimdiden hobbit köyünü 3 boyutlu gezebiliyor veya kafa hareketlerinizle yönettiğiniz kahramanlarla çeşitli oyunlar oynayabiliyorsunuz.
Son derece ucuz ve kolay bir proje ancak sonuçları da bir o kadar şaşırtıcı.

Yazı gezinmesi