Siklon rüzgarlar. İlginizi çekecek

56d5be5e1500002a000b1004

Atmosferde bir alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgarların oluşturduğu şiddetlı fırtınalardır. Siklonlar güney yarım kürede saat yönünde, kuzey yarım kürese ise saat yönünün tersi istikamette dönmekteler.

Bundan feyz alan bilim insanları bu savrulmayı göz önüne alarak bir ayırma/filtreleme sistemi olarak kullanmışlar

Kereste fabrikası yada bir demirçelik fabrikasını göz önüne alalım. Fabrikada üretim esnasında oluşacak zararlı gazları dışarı vermeden önce bir filitre kullanılır. Filitreler çok çeşitlidir ve bunlardan belkide ilk sırada olan, siklon ayırma sistemi, koni şeklindeki yapıya kirli hava döndürülerek sokulur.  ve özkütlesi yüksek olanlar aşağı doğru inerken, az olanlar ise dışarı çıkar.
Bu sistemi aslında gün içerisinde bir çok yerde görüyoruz bunlardan bir tanesi.
Lavaboda suyu açtığınızda su borudan giderken dönmeye başlar. Bu olay kuzey yarım kürede saat yönünde iken güney yarım kürede ise saat yönünün tersinedir. (siklon rüzgarlar ile ters’dir). Dönmeye balşadığında lavabonun ortasında neredeyse su yoktur. Çünkü tam ortadan borunun hacmini kaplayan hava bulunmaktadır. O yukarı çıkarken su dönerek aynı şekişde aşağıya iner.
Yani öz kütlesi büyük olan aşağıda birikir küçük olanlar ise yukarıya çıkar.
Bu siklon rüzgarları gerçek hayattada bu şekildedir ve yukarı , aşağı olarak cisimleri hareket ettirebilirler.
Sizde yazımı beğendiyseniz aşağıya yorum yapmayı unutmayınız. Blogtan çıkmadan benzer yazılardan birtanesini daha okumanızı tavsiye ederim.

 

Yazı gezinmesi