Kum kalıba döküm hakkında kısa özet

30
Günlük hayatta bir çok yerde kullanılan metal ürünlerin oraya gelene kadar çok fazla işlemden geçmekte. Her aşaması bir birinden önemli tamamen kullanıma göre elde edilmekte. Bu aşamalardan biride döküm.
Döküm, mühendislik hakkında beni en çok etkileyen işlerden biri. Her şeyi hesaplamanız gerekiyor, hele bir de üreteceğiniz şeyin boyutu büyük ise . (1m den daha uzun) Daha ince hesaplar, daha ince boyut analizleri, daha karmaşık yapılar, modeller, kalıplar hepsi tamamen bir mühendislik .
Döküm için kalıp oluşturuldu, kalıbın içerisinde yolluk, çıkıcı, kalıp boşluğu ve besleyici diye boşluklar bırakıldı.
Maça
Kumdan yapılır. (sebebi kumun yanmamasıdır.) İstenilen katı metalde üzerindeki delikler/yuvarlak boşluklar vermek için kullanılır. Moden üstündeki adına maça başı denir.
 
 
Yolluk
 
Potadaki erimiş metali kalıp içerisine koymak için oluşturulmuş konik boşluk. Konik olmasının sebebi ise kalıp hazırlanırken oboşluğa konulan modülün kumu yırtmadan çıkarabilmek için.
Çıkıcı
 
Bunu dökümün egzostu yada bacası denilebiri. İçeride hava boşlugu kalmamısı için konulur. Kalıp boşluğunun en üst noktasına konulur.
Kalıp boşluğu
Malum dökülen metalin istediğimiz şekli oluşturması için oluşturulan boşluk. Şeklin simetrik olması istenilir. (Alt ve üst dereceye göre.) Büzüşme payı, işleme payı daha önceden hesaplanarak boyut ona göre belirlenir.
Besleyici
  • Kalıptan yukarıda olmalı
  • Kalıp boşluğundan daha büyük hacimde olmalı
  • Amacı kalıptaki töleransları yok etmektir. Kalıp soğurken büzüşecektir. Bu büzüşmenin oluşturduğu küçülmeyi engellemek içindir.
  • Kalıp boşluğunda soğuma başladığı anda onu beslemeye başlar.
  • En son soğuyan parçadır ve öyle olmalıdır.
Döküm soğuduktan sonra açılır yolluk, çıkıcı ve besleyicideki bölümler kesilerek hurdaya gönderilir. Oluşan katı metalimiz işlenerek kullanım yerine gönderilir.

 

Sizde yazıyı daha verimli hale getirmek için sizde yorum kısmına bildiklerinizi aktarın .
 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık