Hoparlörlerin çalışma mantığıyla girelim. Hoparlörler, mıknatıs ve bobinden meydana geliyor.
Bobinlere iletilen elektrik akımı, alternatif akım. Dolayısıyla sürekli değişen bir sinyalden bahsediyoruz.
Bu sinüzoidal sinyal de sürekli olarak değişen manyetik kuvvetler olusturuyor. Bu oluşan kuvvetler de sabit mıknatısın sabit manyetik alanı ile etkileşime girerek, hareketli olan bobin kısmını kısıtlandığı alan içerisinde hareket ettiriyor.
Bu hareket sayesinde bir titreşim oluşuyor, ve bu oluşan titreşimlerden kaynaklı ses dalgaları ortaya çıkıyor. Bu ses dalgaları da kulağımızdaki mekanizmayla etkileşime geçtiğinde, oradaki sistemi titreştirerek tekrar elektriksel sinyallere dönüştürülüp beynimizde yorumlanıyor.
Peki bu sistemi nasıl en yalın haliyle yapabiliriz?
MALZEME LİSTESİ
- Neodimium mıknatıs
- Emaye kaplı tel (Normal tel de olur, emaye olan sadece daha kolay şekil alıyor ve dışı yalıtkan) veya yapışkanlı ince bakır plaka. Yapışkanlı ince bakır plakayı kullanmak çok kolay, ince şeritler keserek yapıştırabildiğimiz için çok pratik.
- Bir parça kağıt.
Yapılacak şey çok basit. Bakır şeridi kağıdın üzerine resimdeki gibi yapıştırın. Bakır şeridin birbirine yol boyunca hiç değmemesine dikkat edin, dikkatli bakarsanız birbirine değmemesi gereken kısımların altına bant çekerek yalıttığımı göreceksiniz. İki uca müzik setinizden veya başka bir müzik kaynağından sinyal verin. Mıknatısı yaklaştırın ve müziği dinleyin
Müzik sinyali ne kadar güçlü olursa o kadar güzel ve kuvvetli ses alırsınız. O yüzden güzel bir amplifikatör kullanırsanız inanılmaz bir ses alıp kulaklarınıza inanamayacaksınız. Tabi mıknatıs da önemli. Neodimium mıknatıslar bu iş için ideal.
Bunun bir de kağıt tabak ile yapılan versiyonu var, onda da aynı sistem geçerli, sadece yapımı biraz daha zahmetli. Onunla daha kuvvetli baslı sesler alabiliyorsunuz. Gerçekten hiç fena değil ses bu arada!
İyi eğlenceler