Periyodik Tabloya 4 Yeni Süper Ağır Element Eklendi

4yenielementeklendi
Varlığını bildiğimiz fakat daha ortaya çıkarılamayan 113, 115, 117 ve 118 numaralı elementler geçtiğimiz günlerde kesin olarak yayınlandı ve periyodik tabloda yerini aldı. Bu elementler bu güne kadar bulunamama sebepleri ise üretildikleri anda bozulmalarından dolayı bulunduğu kanıtlanamıyordu. Üretilen bu elementlerın ise henüz ne işe yaradıkları bilinmiyor.
113 numaralı elementin adı Nihoniyum (japonya) sembolü Nh’dir. RIKEN Nishina Hızlandırıcı Temelli Bilim Merkezi 113 numaralı elementin keşfini yapan kurumdur. Nihon, japon demektir. Tam anlamı ise “Güneşin yükseldiği kara parçası” dır. Asya ülkelerinde keşfedilen ilk elementtir.
115 numaralı elementin adı Moskovyum sembolü Mc’dir. Adından da belli olduğu gibi Rusyada bulunmuştur ve Rusyanın baş kenti moskovanın adı uygun görülmüştür.
117 numatalı elementin adı Tennessine sembolü Ts’dir. Tennessine ABD Oak Ridge Ulusal Labratuarını içeren bölgenin adını vermiştir.
118 numaralı elementin adı Oganessian sembolü ise Og’dir. Rusyadaki Nükleer Araştıma Enstitüsü ve ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Labratuar’ındaki araştırmacıların iş birliği ile keşfedildi. Her iki grupta öncü katkılarından dolayı Yugi Oganessian’ı elemente adını vererek onurlandırmak istediler.
Periyodik tablo bu şekilde günümüzdeki en güncel haline kavuştu. 118 numaralı element bulunarak 119 numaralı element keşfedilmeyi beklemektedir.
IUPAC resmi sayfasında konuyla ilgili açıkmasını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yazı gezinmesi