Gaz Seperatörü Kullanım Yeri ve Özellikleri

gazseperatC3B6rC3BC-mC3BChendisol

 

Seperatörler, merkazkaç kuvveti oluşturarak anafaz içerisindeki istenmeyen parçaların ayrılmasında kullanılan yüksek devirli makinalardır.

Benim sizlere bahsetmek istediğim siklon seperatörüdür. Bu seperatör gaz faz içerisindeki katı parçaları ayırmak için kullanılan, santrifüj ilkesine göre çalışan seperatördür.
Siklon seperatörleri özellikle termik santrallerine kullanılır.Termik santraldeki kullanım amacı akışkan yataklı bir sistemde yanmanın gerçekleştiği ortama kömür tanecikleri ilave edilir. akışkan yatakta yanma meydana geldiği zaman açığa çıkan gazın içinde kömür tanecikleride bulunmaktadır. İşte bu durumu ortadan kaldırmak için siklon seperatörü kullanırız.

Siklon Seperatörünün  Görevi: Siklon seperatörlere giriş yapan (hava + katı) karışımı radyal hareketler yaparak seperatör içerisinde aşağıya doğru inmektedir. Santrifüj kuvveti ile hava içersindeki katı parçalar seperatör duvarlarına fırlatılır ve bu fırlatılan katı parçalar seperatörün altından toz halinde çıkarak tekrardan akışkan yatağa gönderilir. Seperatör içeresinde radyal hareketler çizen hava ise aşağıya indikten sonra merkez boyunca küçük hareketler çizerek yukarı doğru çıkar ve burada seperatörü  terk eder.

Herkes yorumda bildiklerini yazarsa daha verimli bir yazı elde ederiz arkadaşlar.

Yazı gezinmesi