5.yılını kutlayan Türkiye İnovasyon Haftası 8-9-10 Aralık da İstanbul’da dolu dolu geçti. Bu haftaya Türkiye ve Dünyadan önemli konuşmacılar katılımında sürmüştür .
Peki ya inovasyon nedir ?
İnovasyon : İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet) veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, iş yeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır. Kitaplarda bu yazıyla karşılaşacaksınız .
Aslında inovasyonu şöyle tanımlayabiliriz ‘YENİLİKÇİLİK’ . Elinizde ne olursa olsun bunun daha iyisini yapabilirsiniz.Çünkü insanlığın ve dünyanın geleceği için her zaman inovatif düşünceler içinde olmamız gerekecek.Yeni bir icat yapıyım , yeni bir şey bulayım gibi düşünceler elbette doğrudur ama bununla beraber elimizde olan buluşların veya parçaların daha iyisini yapabilmek için uğraşmalıyız.Bu fikir akımına inovasyon denir .
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin inovasyonun önemini anlatmak ve inovatif çalışmaları desteklemek için böyle bir hafta başlatmıştır . Bu haftada sadece konferanslar olmamıştır Türkiyenin sayılı firmaları standlar kurarak yaptıklarını sergileyip anlatmıştır , Tübitakın seçtiği arge projeleri sergilenmiştir , Türkiye’de yapılan projeler tanıtılmıştır ve bunlar gibi onlarca yenilikçi projeler sergilenmiştir . Tabi sürekli konferans , proje gibi şeylerle bitmiyor . Katılımcıların biraz da eğlenmesi amacıyla gamelablar,sanal gözlükle gezinti , Re-play gibi son teknoloji oyunları da oynayabiliyorsunuz ve hepsi ücretsiz.
Bir de eklemek istediğim bir husus var. Belki haberlerde karşılaşmışsınızdır. Bu haftaya 140 üniversiteden 500’ü aşkın üniversiteli genç davet edilmiştir. Turkuaz giysilerle dikkatinizi çekmiş olabilirler. Bu gençler Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) desteklediği İNOVATİM programına katılmış kişilerdir . Her yıl 40-50 binden fazla öğrencinin başvurduğu sadece 2bin öğrenci kapasiteli bir programdır .Aslında maksat zeka veya herhangi bir şey değildir İstenilen şey benim görüşüm bir kıvılcım oluşturmaktır. Her üniversitede İNOVASYON ateşini yakmak istenmektedir. Bunun için 400 kişilik bir grubu İstanbul’a davet etmiştir ve her türlü ihtiyacına sponsor olmuştur.
Bu haftada olan aklımda kalan anektodlarla yazıma devam edeceğim.
Bu haftada olan aklımda kalan anektodlarla yazıma devam edeceğim.
Franky Zapata : 15 yaşında okulu bırakmış , jet ski yarışlarıyla mucitliğe atılmış biridir. Kendisi Flyboard ‘un mucididir. En ilginç tarafı ise bu projeyi yaparken hiç mühendisle çalışmamıştır. Flyboard aslında tam inovasyonu anlatan icattır. Aslında özü jet ski dir. Jet ski suyu geriye doğru atarak ilerliyen bir parçadır . Bunun sonrasında suyu yere iterek diğer modeli tasarlanmıştır bunun mucidi de Zapata’dır. Sonra hayali neden havayı kullanarak uçanı yapmıyoruz demiş ve flyboardu icat etmiştir.
Hyperloop : Dünya’da artık Uçaktan daha hızlı seyehat edeceğimiz tüpler geliştirildi . Ankara istanbul arası uçakla 1 saat yerine Hyperloop ile 5 dk bile sürmeyecek. Bu konuyu başka bir yazımda uzun uzun anlatacağım .
ve bunlar gibi Türkiye’den ve Dünyadan sayılı konuşmacı dinleyicilerin ufkunu açmak amacıyla gelmiştir.
Bu projeye Sayın Cumhurbaşkanımız, Ekonomi Bakanımız , Aile ve Sosyal Politika Bakanımız, Enerji Bakanımız , Bilim ve Sanayi Bakanımız , Gençlik ve Spor Bakanımız gibi üst düzey siyasetçiler katılmıştır . Türkiyenin sayılı sanayicilerinden Güler Sabancı , Ali Koç gibi isimlerde katılmıştır.