Dünyanın En Yüksek Dağını Biliyor musun?

Hawaiian islands, artwork
Hawaii’deki Mauna Kea dünyanın en yüksek dağıdır. Bilinen en yüksek dağ 8848 metre ile Everest Dağı olmasına rağmen, Pasifik Okyanusu’nun tabanında yükselen Mauna Kea aslında sıralamada ilk basamakta yer alıyor. Volkanik bir dağ olan Mauna Kea’nın okyanus seviyesinin üst kısmında kalan bölümü 4207 metre. Okyanus tabanından itibaren yüksekliği ise 10.100 metre. Bu açıdan ele alındığında Mauna Kea dünyanın en yüksek dağı unvanını alıyor. 1 milyon yaşındaki Mauna Kea son olarak 4600 yıl önce aktif hale geçmişti.
Mauna Kea Gözlem evleri; ABD’ye bağlı Hawaii  eyaletinin  Büyük Hawaii  Adasındaki Mauna  Kea  Dağının zirvesinde bulunan bir dizi astronomik araştırma tesisidir. Tesisler Mauna Kea Science Reserve’de bulunan “Astronomi Semti” olarak bilinen 500 dönümlük özel bir arazide yer almaktadır. Astronomi Semti 1967 yılında kurulmuş ve Tarihsel Koruma Yasası tarafından korunan bir arazi üzerinde yer almaktadır.
Tesisler; karanlık gökyüzü, atmosferdeki düşük nem, berrak hava, iyi astronomik görüş alanı gibi özellikleri ile ideal bir konumda bulunmaktadır.
Herkes yoruma bildiklerini yazarsa daha verimli çalışma  elde ederiz arkadaşlar…

Yazı gezinmesi