Avrasya Tüneli Bilinmeyenler !

fft99_mf7021553
Avrasya tüneli yada İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından Kennendy  Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii arasında güzergahında bir karayolu tüneli ve bağlantı yolları ile birbirine bağlayan tünel.Toplam güzergah tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir.Kumapı ile Koşuyolu ile arasında yoğun tarafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 15 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

 

Tünel Özellikleri:
Projede sadece , bu proje için özel dizayn edilmiş tünel açma makinası kullanılmıştır. Bu makine 11 barlık basıncı ile dünyada ikinci sıradadır. Proje kazılan 13,7 metre çapındaki tünel dünyada en geniş kazılmış 6, tüneldir.
Tünelde İnternet, telefon bağlantısı ve her türlü elektro mekanik sistem bulunuyor. Yani tünelden geçerken telefonla iletişim kesilmeyecek. Tüm güvenlik önlemleriyle birlikte deprem güvenliği de ön
planda tutulan ve Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki sarsıntılara dayanıklı olarak tasarlanan tünel olası tsunami dalgalarından etkilenmeyecek.
Yap- İşlet – Devret Modeli:
Tünel, ATAŞ tarafından 25 yıl 11 ay ve 9 gün süre ile işletildikten sonra Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne; yaklaşım yolları ıse inşaat tamamlandıktan sonra işletilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecektir.
Yap-işlet-devret modeliyle 1 milyar 245 milyon dolarlık bir yatırımla 22 Aralık 2016’da hayata geçirildi.
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bilgi notlarına göre;
Yatırım süresi: 55 ay (4 yıl 7 ay)
İşletme süresi: 24 yıl 5 ay
Trafık garantisi: Yılda 25 milyon araç (günde 68.500 araç)
NOT: Projenin, yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık bir yatırımdır.Tünel traıği otomobil ve minibüsler ile sınırlandırılacak olup ağır taşıt, motosiklet ve yayaların geçişine kapalı olacaktır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık