Buz ve Su Renksizken ; Kar Neden Beyaz?
  1. Anasayfa
  2. Bilim ve Araştırma

Buz ve Su Renksizken ; Kar Neden Beyaz?

0

Soğuk bir kış sabahında uyandığımızda pencereden gözümüze gözüken o bembeyaz örtü, yüzümüzde tatlı bir tebessüm oluşturmakta. Ağaçlar. yollar. arabalar her yer bembeyaz… Baktığımız her şey tertemiz bir örtü ile kaplanmış bir şekildedir. Şehrin yoğunluğu ve stresi gitmiş; yerine içimize huzur veren bir kartpostal gelmiş.

İçimizde büyüttüğümüz masum çocuklarla o kartpostalın bir parçası olmak için atarız kendimizi bembeyaz dünyanın içine. Peki bu sanatsal dünyanın içine girerken hiç düşündünüzmü; renksiz olan  buz kristallerinden oluşan kar neden beyaz renkte gözükür ? Şimdi bu sorunun cevabına bakalım hep beraber.
Bunu daha iyi anlayabilmek için öncelikle gördüğümüz ışınların nasıl renkli hale geldiğini incelememiz gerekir. Cisimler yansıttıkları renginde görünür gözümüze. Örneğin mavi bir kitap ; beyaz ısığın kendi içinde barındırdığı mavi rengini gözümüze yansıtır ve biz kitabı bu sayede mavi görürüz. Başka bir örnekte ise siyah kitapı ele alalım . Siyah hiçbir şekilde ışığı barındırmaz ve yansıtmaz.Bu nedenle bizde siyah olarak görürüz. Bir cismin beyaz renkte olması ise bütün renkteki ışıkların cisimler tarafından yansıtılmasından dolayı kaynaklanır. Yani temel ışık kaynakları bir araya geldiğinde beyaz rengi oluşturur.
 kar neden beyaz 2
Her kar tanesi ise çok sayıda buz kristallerinden oluşmaktadır. Her kristalin ise birçok yüzeyi vardır.
Gelen ışık bu yüzeylerden yansıyarak hareket eder. Karın içindeki bu kristaller tüm dalga boylarındaki ışığı bu şekilde yansıtır ve kesinlikle soğurmaz. Güneşten gelen beyaz ışık ise kar tanelerinin üstüne geldiği gibi gider. Tüm renkler aynı bu şekilde yansıma yapacağından dolayı kar beyaz renkte gözükür. Ve ayrıca güneş ışınlarını da ele alırsak bütün dalga boyundaki ışık ışınlarını benliğinde içerdiğini biliyoruz. Buradan yola çıkarak güneşte bulunan ışık ışınları birleşirler ve yansıma yaparak kara beyaz rengini verirler. Özetlenecek olursa kısaca kar taneleri ışığı soğurmaz ve defalarca kristalin içinden geri yansır. Ve güneşten gelen tüm ışınlar bir araya gelerek beyaz rengi oluştururlar ve kar beyaz görünür…

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir