%100 Yerli Helikopterimiz 2018’de Havalanıyor

t625
T-129 ATAK ile helikopter üretiminde çok önemli tecrübeler elde eden ülkemiz, %100 yerli ilk helikopteri içinde çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor. Teknolojik alt yapısı ASELSAN, üretimi ise TUSAŞ tarafından gerçekleştirilecek olan ilk özgün hafif sınıf genel maksatlı helikopter için artık geri sayıma geçildi.
Tasarımı TAI tarafından gerçekleştirilen T-625 beş ton kalkış ağırlığına sahip ve çift motorlu olacaktır. Hem sivil hem de askeri amaçlı olarak kullanılacak olan T-625 Türk Silahlı Kuvvetlerinde ömürlerini doldurmaya başlayan UH-1H’ların yerini alacak. T-625’in ayrıca emniyet, hava ambulans ve arama-kurtarma modelleri de gerçekleştirilecek. Bu için helikopter yurt dışı satışı amaçlı EASA sertifikasıda alınacak. Helikopter iki pilot + 12 yolcu kapasitesi olarak tasarlanmıştır.
Helikopterin mock-up olarak adlandırılan bire bir ölçekteki modeli, 9-12 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenecek olan IDEF Uluslararası Savunma Fuarı’nda sergilenecek. İmal edilen ilk prototip, 2018’in ilk yarısında yer testlerine başlayacak. İlk uçuş için öngörülen tarih ise SSM ile yapılan anlaşmaya göre 6 Eylül 2018 sabah saat 06.00′ da olacak. Helikopter veya hafif uçak gibi hava araçlarının ilk uçuşlarında rüzgarın sakin olduğu sabah saatleri tercih edilmektedir.
Yazımızı okuduğunuz için MÜHENDİS OL ailesi olarak sizlere teşekkür ederiz..! 
 
 

Yazı gezinmesi