Kış Geldi Araç Lastiklerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

anasayfa
Ülkemiz bu sıralar yoğun kar yağışı altında ve kazaların ardı arkası kesilmiyor. Yokuşta kayarak zincirleme kaza yapan araçlar, hızını alamayıp duramayanlarmı dersiniz. Her neyse kar bir anda geldiği için biraz hazırlıksız yakalanmış olabiliriz ama trafiğe her çıkan aracın altında kış lastiği mutlaka olmalıdır. Biz kış lastiğimizi taksak bile karşı taraf 500 lira gibi mebladan kaçıp takmayabiliyor. Bu durum 2 tarafın canınıda yakabiliyor.
1. Lastik Ebatı
Yeni 0 lastik alıcaksınız nasıl bir lastik almalıyım diyorsanız. Aracınızın standart ölçülerinden 5 birim daha büyük bir lastik alabilirsiniz. Örneğin lastik boyutunuz 205/55 R16 , siz aracınıza 210/55 R16 olan bir lastik alabilirsiniz. Bu sizin yola daha iyi tutunmanızı sağlayacaktır.
2. Lastik Ömru
Elinizde bir takım kış lastiği mevcut bu lastiği her yıl kullanıyorsunuz ve her maddenin olduğu gibi lastiğinde bir raf ömrü var. Lastiğinizi hiç kullanmasınız bile lastik en fazla deponuzda 5 yıl boyunca kalıyor. 5 yıldan sonra lastiğin yapısı bozuluyor ve çatlaklar, dökülmeler başlıyor.
3. Hava Basıncı
Aldığımız lastiğin önerilen hava basınç değerinde şişirmelisiniz. kar çok yağdı az lastiğin havasını indiriyim gibi tutumlar yanlıştır. Çünkü lastik havasını düşürmek diş açıklığının küçülmesine sebep olur. Size karlı yada buzlu yollarda sürtünmeye ihtiyacınız vardır. Lastiğimizi normal hava sıcaklığında şişirdiğimizde örneğin 30psi hava basıncı olduğunu var sayalım. Hava soğuduğunda lastik içindeki hava büzüşücek ve lastik içindeki basınç 27psi (temsili bir düşüş) değerine düşücektir. Soğuk havalarda lastiklerimizi kontrol etmeyi unutmayalım.
4. Zincir kullanımı
Araçta 4 adet kış lastiği mevcut ve zincir takmamız gerekirse zinciri aracın çekiş yaptığı tekerlere takmalıyız ama şayet 2 adet kış lastiğimiz var ise lastikleri çekiş olan tekerlere zinciri ise çekiş olmayan lastiklere takmalısınız.
Aracımızın 1 2 ton arasında olduğunu var sayarsak taktığımız zindirin üzerine min 250 kg gibi bir yük binmekte ve bu yük zindirinizi kırabilir. Siz zincir seçimi yaparken özelliklerine dikkat etmelisiniz. Su verme işlemi uygulanmış zincirleri almanızı tavsiye ederim. Su verme işlemi ile zincire dış (yüzey) sertliği kazandırılır.
Zincir yerine hem kullanım kolaylığı hemde lastiği komple sardığı için lastik çoraplarını tavsiye ederim.
Sormak yada yazıyı daha verimli hale getirmek için yorum kısmında fikirlerinizi söyleyebilirsiniz.
Binek Lastiklerinin Kullanımda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar-Lastiklerinizin havasını en az 15 günde bir kontrol edin.

-Bozuk şartlarda yüksek hız yapmayın.

-Lastiğinizi kaldırım kenarına ve sivri yüzeylere çarpmaktan kaçının.

-Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken lastiklerin hava basıncını 2 PSI arttırın.

-Dış derinliği 1.6 mm.’ye düşen lastikleri mutlaka değiştirin.

-Düzenli olarak stepne lastiğinizin de basıncını kontrol edin.

-Karlı ve buzlu yollarda lastiğinizin hava basıncını kesinlikle düşürmeyin.

-Çekişin olumsuz etkilenmemesi için kışın diş derinliğinin 3 mm’den az olmamasına dikkat edin.

-Bijon somunlarının sıkılığını düzenli olarak kontrol edin.

-Supap kapaklarını daima kapalı tutun.

-Lastiğinizi temizlerken arap sabunu, cila, deterjan veya petrol türevi maddeler içeren kimyasallar kullanmayın.

-Araç üreticisi tarafından onaylanmış ebattaki lastik ve jantları kullanın.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık