NASA’nın en önemli keşif araçlarından biri olan Hubble teleskobu diğerlerine bir yenisini ekleyerek değerini bir kez daha kanıtladı.
Uluslararası astronomlardan oluşan bir araştırma ekibi,Hubble yoluyla bulunabilecek en uzak galaksiyi keşfetme görevini başarıyla tamamladı ve 30 milyar ışık yılı uzaklıkdaki galaksiyi 13.4 milyar yıl önceki haliyle ( Bigbangden 400 milyon yıl sonra ) görüntülemeyi başardı.
Bu buluş aynı zamanda önceden sadece NASA’nın James Webb Uzay Teleskobunun gerçekleştirebileceği sanılan, oluşmuş olan ilk galaksileri görüntüleme ve bulma görevini Hubble gibi başka araçların da yapabileceğini kanıtladı.
Bilim insanları, astronomik uzaklıkları galaksilerin genişleme oranı sebebiyle oluşan kızıla kayma özelliklerini kullanarak belirliyor. Kızıla kayma,uzayın genişlemesiyle beraber ışığın teleskoptan yola çıkıp daha uzun dalga boylarına dönüşmesiyle oluşuyor,ışığın yolculuk ettiği yerleri de gösteriyor.
Bu araştırmadan önce bulunan en uzak galaksinin kızıla kayma oranı 8.68 di. Yani bu görüntü bize 13.2 milyar yıl öncesini gösteriyordu. Hubble’ın yeni bulduğu Gn-z11 adı verilen galaksinin kızıla kayma oranı ise 11.1 yani bize yaklaşık 13.4 milyar yıl öncesini gösteriyordu.
Yeni bulunan galaksi bulunduğumuz Samanyolu galaksisinden yaklaşık olarak 25 kat daha küçük üstelik yıldızlarımızın %1 i yoğunluğunda yıldız içeriyor. Ancak bu yeni yıldızların çok daha hızlı bir şekilde oluştuğunu gösteriyor. Böylece galaksi oldukça parlak görünüyor. Tüm bu bulgular galaksiler ve evrenin nasıl oluştuğu hakkında bize yepyeni teoriler oluşturma imkanı veriyor.