Özel Sektörde Mühendislerin Maaşları

C3B6zelsektC3B6rdemC3BChendismaaC59FlarC4B1muhendisol

Öncelikle kolay gelsin. Özel sektörde mühendis maaşını etkileyen bir çok sebep mevcut ama bunlardan en önemlisi “sen bu konumda yeterli bilgiye sahip misin.” Eğer bu kriterde gerçekten iyiysen senin maaşının sonu yok arkadaşım.

Mühendis olup ceo olursun 200 bin lira maaş alırsın , mühendis olup yağ satarsın, doğal gaz saati okursun 1800 lira maaş alırsın. Tarafını sen seç. Daha yolun başındaysan kendini geliştir. Bu kendini geliştirenden kastım ingilizce falan değil ha. İngilizce önemli ama ingilizce sana 10 bin tl maaş vermez. Sen önce bilgilen arkadaşım mesleğini tanı gerçekten bölümünü bil, sana mühendislikte parayı bilgin, olayların üstesinden gelebilme yeteneğin gibi faktörler para kazandırır.

Hedefini düşük tutma ve her zaman mesleğini sev

bu ana kural daha sonra, mezun oldunuz ingilizceniz yok askerliğinizi (erkekler için) daha yapmadınız alabileceğiniz en düşük maaş 1500 lira civarındadır, tabiki de bu maaş sizin hangi branştan mühendis olduğunuzla da alakalıdır.

Askerlik (erkekler için) yaptığınız zaman bu ücret 1800 2000 civarını geçmeye başlayacaktır. Bu durumda bu fiyat aralığı bayanların minimum maaşıdır.

Sektördeki tecrübeniz mutlaka önemli 2-3 yıl sonra maaşınız 4 bin – 5 bin
tecrübeniz 5-6 yıl sonra ise 7 bin – 10 bin lira gibi rakamlar almanız mümkündür.

Bunun dışında bir başkasının altında çalısmaktansa kendi işinizi kurmak daha cazip olabilir. Ziraat mühendisleri için bir tarım (ilaç tohum vs gibi ) bir market, inşaat  elektrik makine vb. gibi bölümler için proje bürosu açmak daha avantajlıda olabilir.

Ziraat mühendisliği nin kurdu o marketler için bir bilgiye sahip değilim ama proje bürolarında 1 proje çizmek ( doğalgaz, asansör, elektrik vb.) 200 250 gibi tutarlar alıyorsunuz ama o projeyi onaylamak için 1500 2000 lira gibi tutarlar alabilirsiniz. Bunun yanında o büroyu açtıktan sonra inşaat mühendisi iseniz 5 adet şantiye hakkınız var. şantiye başına aylık 1500 tl para alıyorsunuz ve büronuzdan şantiyeye gitmiyorsunuz neredeyse. Makine elektrik çevre gibi bölümler için, benzinlik yine şantiyeler ve çevreye zararı olan ( dışarıya koku/gaz salan deri fabrikaları/depoları gibi) yerlerde denetleme büronuzdan çıkmadan bir kağıda imza atarak 1500 2000 tl gibi tutarlar kazanabilirsiniz, tabiki bu mühendislerinde en fazla 5 adet bölge alma hakkınız var.

Eğer memleketinizde iyi bir çevreniz var ise kendi işinizin patronu olarak ilk yılda bile aylık 10 binden fazla para kazanabilirsiniz.

Daha fazlası için takipte kalın. Yorum yapmayı unutmayın…

Yazı gezinmesi