Hindistanda Bir Kimya Fabrikası Karbon Emisyonlarını Kabartma Tozu Haline Getirdi

muhendisolcarbondankarbonat

Hindistan’da bir kimyasal tesis, karbon emisyonlarını yakalamak ve bunları kabartma tozu haline getirmek için yeni bir sistem çalıştıran dünyada ilk firma oldu.

Tuticorin Alkali Chemicals tesisi, endüstriyel liman kenti Tuticorin’de yıllık 60.000 ton CO₂ emisyon oranını, Karbonat ve diğer kimyasal maddelere dönüştürmeyi bekliyor ve sürecin arkasındaki bilim adamları, bu teknolojinin sonuçta yakalanması ve dönüştürülmesi için kullanılabileceğini söylüyor.

Tesisin yönetici direktörü Ramachadran Gopalan BBC’ye verdiği demeçte “Ben bir işadamıyım, gezegeni kurtarmayı daha önce hiç düşünmedim” dedi.

“Güvenilir bir CO₂ akıntısına ihtiyacım vardı ve bu en iyi yoldu.”

Yeni tekniğin mucitleri, Londra merkezli Carbon Clean Solutions, İngiliz girişimci destek programından finans alındıktan sonra İngiltere’de sistemi geliştirdi. Süreçleri, CO₂ moleküllerini filtrelemek için patentli bir kimyasal madde kullanıyor.

Tuticorin kurulumunda, tesis çeşitli kimyasal üretim süreçlerine güç veren buhar yapmak için kömürle çalışan bir brülör çalıştırıyor. Carbon Clean’ın kimyasalını içeren bir sis brülörün bacasındaki CO₂ emisyonlarını ayırır ve bundan sonra tuz ve amonyaklı bir karıştırma odasına beslenir.

Son ürün daha sonra cam üretimi, deterjanlar, dezenfektanlar ve tatlandırıcılar gibi şeylerde kullanılmak üzere kabartma tozu (sodyum bikarbonat) veya bir dizi başka bileşim üretmek için kullanılabilir.

CO₂ moleküllerini baca gazından ayıran genel bir fikir yeni olmayabilir, ancak sistemin arkasındaki ekip, filtreleme kimyasallarının bilim adamlarının daha önce kullandıkları amin bileşiklerinden daha verimli olduğunu ve çalıştırmak için daha az enerji gerektirdiğini söylüyor.

Sharma, The Guardian’daki Roger Harrabin’e “Şu ana kadar karbon yakalama fikri büyük projelere baktı ancak risk çok yüksek ve finansman için çok pahalı, teknolojiyi tamamen normal bir ticari seçenek oluşturarak riski azaltan küçük ölçekli tesisler kurmak istiyoruz” dedi.

Sistemin en önemli özelliği atıkları dünyamıza zararını önleyerek işe yarar hale getiriyoruz. Yani
taraftanda büyük ölçüde kar ediyoruz.

Ve karbon tutma sistemleri kurma masrafları göz önünde bulundurulduğunda, bir yan ürünün satışa sunma yeteneği, bu teknolojiyi büyük resimde finansal açıdan uygulanabilir kılmak inanılmaz derecede önemli olabilir.

İngiltere hükümetinin karbon yakalama danışma grubunun başkanı Lord Ronald Oxburgh, BBC’ye verdiği demeçte, “Fosil yakıtların yakılmasının zararlı etkilerini azaltmak için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekiyor” olduğunu belirtti. “CO2’nin en azından bir kısmını faydalı ürünler haline getirme ” çağrısında bulundu.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık