Ameliyatlarda neden mavi veya yeşil önlük kullanılır?

hemsire
 Hekimlerin ameliyat esnasında giydikleri kıyafetler genellikle yeşil veya mavi renk tonlarında olmaktadır. Ancak bu genel durumun beyaz önlük giyilmesi gibi resmi bir işi temsil etmesinden ziyade farklı bir amacı vardır.
Günlük hayatta çoğu zaman kıyafetlerimizin renk seçiminde dikkat ettiğimiz bazı genel kurallar olmaktadır.  Ancak bazen de nedenini hiç bilmediğimiz sebeplerden dolayı da bazı kurallara uyduğumuzun farkında olmayız. Bunlardan birisi de hekimlerin ameliyatlarda giydikleri kıyafetlerin mavi ve yeşil tonlarında olmasıdır.

 

Ameliyat önlükleri neden yeşil veya mavi tonlardadır?
Operasyonlar esnasında doktorların sürekli olarak kan görmeleri ve belli bir noktaya odaklanmalarından dolayı göz yanılması ile karşılaşma durumlarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Çünkü sürekli aynı noktaya bakmak görüşün bakılan yere karşı duyarsızlaşmasına neden olmaktadır. Bu sebeple de bu duruma karşı tedbir amaçlı olarak genelde yeşil rengi kullanmaya başladıkları ileri sürülmüştür.
Renk skalasına göre kıyaslama yapmak gerekirse gerçekten de kan rengi olan kırmızının tam zıt rengi olarak yeşil gelmektedir. Yeşil veya ona yakın bir ton olan maviye bakmak gözün görüşünü tazeleyerek kırmızıya olan görüş kaybının önüne geçmektedir. Böylece kırmızı renk tonlarına karşı gözün hassasiyetinin artması sağlanarak kırmızı renk tonları arasındaki ince farkları algılayabilmek mümkün olmaktadır.
Gerçekten de görme üzerine yapılan deneylerde gözün renkleri algılamasında bakılan nesnenin renginin etrafındaki renklerin zıtlığına veya çeşidine göre gerçekte olmadığı renklerde zannetmesine sebep olarak insanın yanılmasına neden olabilmektedir.
Ameliyat esnasında kan veya kırmızı renk dokular nedeniyle uzun süre kırmızı renge bakmak bir anda beyaz bir fona gözlerin çevrilmesi durumunda daha önce odaklanılmış olan nesnenin diğer fon üzerinde leke gibi görünmesine yada gölge gibi algılanmasına da neden olabilmektedir. Bu sebeple de kırmızının zıt rengi olan yeşil renk ile görüşün tazelenmesini sağlamak bu tür göz aldanmasının da önüne geçmektedir.
Günümüzde ise doktorların ameliyat giysileri ile ilgili yeşile veya maviye dönük kıyafetler giyilmesiyle ilgili kesin bir kural yoktur. Fakat göz ardı edilmemesi gereken bir detaydır.  Bu sebeple yeşil renk kıyafetler seçilmesi ameliyatların başarısı ve hastaların sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gerek bir uygulamadır.
Yazımızı okuduğunuz için Mühendis Ol ailesi olarak sizlere teşekkür ederiz..!

 

 

 

Yazı gezinmesi