Antibiyotiklerin Devri Sona Eriyor

antibiyotik

1940’lardan beri milyonlarca insanı tedavi eden antibiyotikler gücünü kaybetmek üzereler. Etkisini yitirme hızı yenilerinin geliştirilmesinden çok daha yüksek olan antibiyotiklere karşı gelişen küresel bir sorun haline geldi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun düzenlediği Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık Sempozyumunda antibiyotik direncinin yeni bin yılın halk sağlığı sorunu olduğu öne sürüldü. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Pavel Ursu, bir zamanlar hayat kurtaran antibiyotiklerin artık işe yaramamaya başladığını söyledi. Antibiyotik direncinin sonuçlarının sık görülen enfeksiyonların tekrar ölümlere yol açmasından ibaret olmadığını belirten Dr.. Ursu ” Etkili antibiyotikler olmadan yoğun bakım, organ nakli,kanser kemoterapisi, yeni doğan bebeklerin bakımı veya kalça ya da diz protezi ameliyatı gibi yaygın cerrahi işlemlerin uygulanmasının mümkün olmayacak” dedi.Türkiye’de yüksek düzeyde antibiyotik tüketildiğini belirten Dr. Ursu “Bunu iyileştirmeye yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Hastaların yüzde 50’si antibiyotiği soğuk algınlığı ve gribe karşı kullanıyor. Halbuki antibiyotikler sadece hekimler reçete ettiğinde kullanılmalı” dedi.

Manavdan Muz Alır Gibiyiz!!!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Türkiye’nin 42 ülke içinde antibiyotik direncinin en yüksek olduğu ülke olmasının ayıp olduğunu söyledi. “Manavdan bir kilo muz marketten bir şişe süt al” der gibi eczanelerden antibiyotik sipariş edilmesinin yanlış olduğunu belirten Müezzinoğlu doktorların da reçetelerini yazarken anne veya başka baskılara aldırmaması gerektiğini vurguladı.

Antibiyotikler;

  • Ateş düşürmez. Sadece uygun dozda kullanılan antibiyotik, hastalığın kaynağı olan enfeksiyonu ortadan kaldırdığı için ateş düşer.
  • Ağrıyı dindirmez. Burun akıntısı öksürüğü hafifletmez.
  • Grip ve soğuk algınlığının başkalarına geçişine engel olmaz.
  • Doktor önermeden kullanıldığında etki göstermez.
Antibiyotiklerin yanlış nedenle veya doğru olmayan biçimde kullanılması bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabiliyor. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski bulunan herkes için tehlike oluşturuyor.
Ülkemizde 16-22 Kasım Arası Antibiyotik Farkındalık Haftası İlan Edildi.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık