Sudan Hidrojen Elde Etmek İçin En Son Geliştirilen Katalizör

daha-iyi-hidorjen-katalizC3B6r-gerC3A7ek-bilim

Hidrojen her ne kadar geleceğin yakıtı olarak gösterilse de, hidrojenin elde edilmesi bugün halen oldukça maliyetli ve enerji gerektiren bir proses. Eğer ucuza hidrojen elde edilebilirse, yakın bir gelecekte hidrojen yakıt hücrelerinden elektrik elde eden araçlar daha tercih edilen çevreci bir çözüm olabilir. İşte bundan yola çıkan Houston Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden insanları daha verimli bir katalizör elde etmek için molibden sülfoselenit parçacıklarını üç boyutlu nikel diselenit köpüğün gözeneklerine yerleştirerek katalitik aktiviteyi arttırdı.

Ticari olarak mevcut olan bu nikel köpüğün, daha fazla yüzey alanı yarattığından oldukça yüksek bir katalitik aktiviteye sahip olduğunu söylüyor Houston Üniversitesi’nden Prof. Zhifeng Ren.

“Fosil yakıtların aşırı tüketimi ve bunun çevre üzerindeki zararlı etkisinden kurtulmak için temiz enerjinin acil sağlanması gerekiyor. Hidrojen yenilenebilir enerji için ideal taşıyıcı, buna rağmen hidrojen üretimi oldukça verimsiz çünkü platinden daha ucuz bir katalizör yok gibi,” diyor Prof. Ren

Platin katalizörler hidrojen üretiminde en yüksek verime sahiplerdir. Fakat platin oldukça nadir bir metal be pratik kullanım için çıkarmak oldukça pahalı. Araştırmacılar sudan hidrojeni ayrıştırmak için daha ucuz bir yo arıyorlar.

Bugün hidrojenin büyük kısmı metandan ve kömür gazından elde ediliyor. Tabi bu yakıtlar her ne kadar temiz yansa karbon ayak izlerini taşıyor.

 

Molibden sülfoselenit ve katalizör olarak umut vaat etse de bugüne kadar kimse performansını arttırmadı. Araştırmacılar en aktif kataliz işleminin bu bileşenlerin tabakalarında  gerçekleştiğini belirtiyor. Bu birleşikler LTMD yani tabakalı geçiş metali dikalkogenitleri (layered transition metal dichalcogenides) olarak adlandırılıyorlar ve substratın  kenarlarını alarak daha köşeli bir bileşik yaratıyorlar.

Bu hibrit katalistler molibden sülfoselenit parçacıklarından oluşuyor ve 3-D gözenekli iletken nikel diselenit iskelete sahiptir.

Belirlenen hibrit katalist için 69 milivolt dış enerji kaynağı ile cm’de 10 miliampere ulaşabiliyor. Araştırmacılar önceki raporlanan testlerde daha iyi performans sergileyebileceğini belirtiyor. Böyle düşük voltajla yüksek enerji çevrimi yapıyor ve hazırlanma maliyetlerini azaltıyor.

Platin katalizör sadece 32 milivolt harcasa da yeni hibrit katalizör 40 milivolt platine yakın performans sağlıyor. Araştırmacılar voltajı düşürmek için çalışmalara devam ediyorlar.

Yazı gezinmesi