Bilim insanları, laboratuvar ortamında, neredeyse insan beyni formunda bir beyni oluşturma denemelerinde başarılı oldular.
2-Elektrikli arabaların seyir halindeyken Şarj Olabilecekleri yol yapıldı
İngiltere’de uygulaması sene sonu başlatılacak elektrikli arabalar için şarj yolları, elektrikli arabaların yaygınlığını arttırarak fosil yakıtlı araçları tarihin tozlu sayfalarında bırakmayı planlıyor. İngiltere Karayolları tarafından geçen hafta yapılan açıklamaya göre, elektrikli araçlar için şarj şeritleri, 18 aylık çalışmanın ardından ilk fizibilite çalışması ile deneme aşamasına geçecek.
3-UZAKTAN BEYİN KONTROLÜ GERÇEKLEŞTİ
St. Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, Illinois Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, beynin derinliklerindeki nöronların yapısını ve işleyişini anlamak için ilaçları doğrudan dokuya enjekte etmekte kullanılacak, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bir beyin implantı geliştirdi. Amerikalı bilim insanları, geliştirdikleri bu implant sayesinde farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebilmeyi başardı.
4-İlk titanyum Kafatası nakil edildi
Çinli doktorlar, üç yaşındaki bir kız çocuğuna 3D yazıcıda üretilen titanyum kafatası nakletti. Kafatası 3D veri ve bilgisayar tomografisi kullanılarak basıldı.
5-Amerikadaki Türk bilim insanı Cilt Kanserini 10 saniyede teşhis eden cihaz geliştirdi
ABD’deki MIT Üniversitesi’nden Dr. Dağdeviren, cilt kanserinin teşhisinde 10 saniyeden kısa sürede sonuç veren cihaz geliştirdi. Harvard Üniversitesi’ne “Genç Akademi Üyesi” olarak kabul edilen ilk Türk olan Dr. Canan Dağdeviren, cilt kanserinin teşhisini kolaylaştıracak, dövme gibi vücuda yapıştırılabilen ve 10 saniyeden daha az sürede sonuç veren cihaz geliştirdi.
6-Mars Yolculuğu için uzayda sebze üretildi
2030 yılında 56 milyon kilometre yol katederek Mars’ta noktalanması planlanan yolculuk için 3 üç basamaklı bir plan hazırlandı. Planın son basamağı uzayda yetiştirilip tadına bakılan marulla noktalandı. NASA, geçtiğimiz yıl, Mars yüzeyinde astronotlar için 10 yıl boyunca oksijen üretecek ‘MOXIE’ isimli aracın özelliklerini duyurmuştu.
7-Türkiye CERN’e Ortak Üye oldu
CERN, Mayıs 2014’te imzalanan anlaşmanın ardından Türkiye’nin yeni ortak üye olduğunu duyurdu. Buna göre Türkiye sanayii, CERN ile ilgili çalışmalara ortak olabilecek ve ileri teknolojilerin geliştirilmesinde yer alabilecek. CERN’de ortak deney ve çalışmalarda yer almak üzere kayıtlı 110 Türk bilim insanı kayıtlı bulunuyor.
8-Aziz Sancar Nobel Kimya ödülü aldı
Türk Profesör Aziz Sancar, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törenle Nobel Kimya Ödülü’nü İsveç Kralı 16’ıncı Gustaf’ın elinden aldı.
9-Solar Impulse 2 uçuş rekoru kırdı
Güneş enerjisiyle çalışan ve dünya turuna çıkan Solar Impulse 2 adlı uçak en uzun süreli uçuş rekorunu kırarak Hawaii’ye indi.
10- NASA MARS,’ta Su bulduğunu açıkladı
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), daha önce buzul bulunan Mars gezegeninde sıcak aylarda tuzlu su aktığına dair güçlü kanıt elde ettiğini açıkladı.
Türkiye'nin yerli otomobil üreticisi Togg, 2023 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleştirdiği 808 adetlik satış ile elektrikli SUV segmentinde pazar lideri oldu.…
Savunma sanayii, teknoloji odaklı yapısıyla Türkiye’nin en hızlı gelişen sektörlerinden biridir. Bu sektörde çalışan mühendisler, milli projelerdeki başarıların görünmeyen kahramanlarıdır.…
5.300 yıl önce Ötzi'nin hayatını ve ölümünü çevreleyen ayrıntıları anlamaya çalışan araştırmacılar, son yemeklerinin Taş Devri pastırması olarak adlandırdıkları kurutulmuş…
Son dönemde özellikle istihbarat,fotoğrafçılık,lojistik,güvenlik,tarım gibi alanlarda gelişme gösteren insansız hava araçları her geçen gün yeni alanlara kapılarını açıyor. Özellikle son…