Beşinci Güç : Siber Ordu

connect

“Siber savaşlara dönüşmeden önce dünyanın saldırılara karşı korunmak için acilen bir anlaşmaya ihtiyacı var.” Uluslararası Telekomünikasyon Birliği başkanının birkaç yıl önce yaptığı bu çağrı işin çığrından çıkmakta olduğunu gösteriyor. Hatta kimilerine göre geç bile kalındı; zira siber savaş çoktan başladı! Geleceğin savaşlarının artık bilgisayarlar ve internet üzerinde olacağını haber verenler bile muhtemelen bu salgının bu kadar çabuk yaygınlaşacağını ummuyorlardı.Modern kurumların internet ve iletişim sistemine tamamen bağlı olduğu günümüzde tehdit artık net üzerinden geliyor. Şimdi geleceğe hazırlanan tüm ordularda askeri yetkililer net üzerinden savaşlara hazırlanmak ve saldırılarla baş edebilmek için bilgisayar uzmanlarına başvuruyor. Richard Clark’ın “Cyber War” kitabı Çinlilerin Pentagon’un tüm işletim sistemlerini çökerttiği, internet teröristlerinin petrol rafinerilerini patlattığı, siber savaşçıların kimya tesislerini net üzerinden yönlendirip atmosfere zehir saldığı bir siber savaşı anlatıyor. Her şeyin tek mermi dahi atılmadan net üzerinden çevrildiği bu savaşta bilgisayarlar vasıtasıyla Amerikan Merkez Bankası boşaltılıyor, toplu ulaşım ve havacılığı yapılan virüs saldırılarıyla tam bir karmaşa ve anarşi yaşanıyor, tüm bir ülke elektriksiz susuz bırakılıp, kodları ele geçirilen koca bir ordu kıpırdayamaz hale geliyor. Bunlar birer senaryo ancak hepsi mümkün ve zaten yer yer gerçekleşmiş şeyler.Clark “İsterse 15 dakikada 15 dakikada İnternet üzerinden böyle büyük çapta bir savaşı başlatabilecek pek çok ülke ” olduğu görüşünde. Eski ABD Savunma Bakanı Albright’a ait şu sözler siber savaşın ciddiyetini de anlatıyor. “Siber saldırılar NATO’ya karşı üç tehditten biri olarak kabul ediliyor.”Siber Savaş adı verilen bu yeni konseptinse  pek çok cephesi var: Casusluk, manipülasyon, propaganda, iletişim, virüs ve Truva atlarıyla sistem bozma, siber bombalarla sabotaj, bilgi kirliliği, sistem kilitleme,dolandırıcılık…

En Kanlı Savaşların Kısa Tarihçesi

1982- Bir Kanada firmasından Rus casuslar tarafından çalınan ancak içerisine CIA tarafından önceden tuzaklar yerleştirilmiş sistem kodları Sovyetler Birliğinde bir gaz hattının uzaydan görülecek şekilde patlatılmasını sağladı.

1998- Kosova Savaşı sırasında ABD ordusu, Sırp hava kuvvetlerinin savunma sistemini çökerterek etkisiz hale getirmeyi başardılar.

1999- Keşmir meselesi yüzünden Hint ve Pakistan orduları çarpıştı. Bu savaş sırasında Hint resmi haberleşme siteleri Pakistanlı hacker’lar tarafından ele geçirilerek Hindistan devletinin sansürlediği Hint askerlerinin işledikleri tüm rezaletler Hindistan’a ulaştırıldı.

2003- Aralarında NASA ve askeri teknoloji üreticisi Lockheed Martin’in de bulunduğu pek çok Amerikan kurumu oldukça örgütlü Çinli ve Rus bilgisayar korsanlarının saldırılarına uğradı ve zarar belli değil.

2006- Hizbullah’a karşı savaş açan İsrail askeri stratejisinde enformatik saldırılara da yer vererek savaşı sanal aleme de taşımış oldu.

2007- Tarihin siber savaşı yada “Web War” olarak nitelendirilen Estonya saldırısı gerçekleşti. Rusya devleti tarafından görevlendirildiği ileri sürelen korsanlar Estonyanın büyük ve önemli kurumlarının sistemlerine düzenledikleri saldırılarla çökerttiler. Parlemento, bankalar ve basın, internet üzerinden bir dizi saldırının kurbanı oldu.

2008- Gürcistan’ın Kuzey Osetya’ya kısa askeri müdahalesinden 3 gün önce Gürcistan resmi siteleri ve internet medyası internet üzerinden Rusya’dan gelen saldırıların kurbanı oldu.

2009- Çin’in siber-casusluk şebekesi olduğu söylenen GhostNet adlı bir ağ ortaya çıkarıldı. İçerisinde Tibetlilere ait olanında bulunduğu binlerce resmi kuruma sızdığı anlaşıldı.

2010- Hindistan’ın bağımsızlık ve Pakistan’ın kuruluş yıldönümleri her iki ülkeden bilgisayar korsanlarının karşılıklı resmi sitelere düzenledikleri bir yığın karşılıklı saldırıya sahne oldu. Adeta internet üzerinde askeri çarpışma yaşandı.

İran Siber Ordusu

Sanal güvenlik ve saldırı planları sadece devletleri ilgilendirmiyor. İşin içerisinde başka örgütler de var. Sanal alemi harekat platformu olarak kullanan pek çok örgüt içinde dikkat çekici olanlardan biri de İran Siber Ordusu. İslami rejim yanlısı bu grup internet üzerinde en etkili olanlardan.Üyelerinin İran içindeki hareketler dışında başka ülkeleri de hedef aldığı kaydediliyor. Ülkedeki rejim muhaliflerinin netteki faaliyetlerinin yanı sıra grup,2010 başında ilk Çin arama motoru Baidu’yu da hacklemişti.

Yazı gezinmesi