Türkiye’de AR-GE

151834

Türkiyede Ar-Ge ‘ye verilen önem günden güne artmaya devam ediyor. Peki ya Ar-Ge nedir ?

Ar-Ge nin açılımı Araştırma ve geliştirmedir.Kimilerine göre AR-GE yeni bir ürün üretmekken, kimilerine göre salt bilimsel çalışmalar yapmaktır. Tanım olarak ise AR-GE, bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temele dayalı olarak yürütülen, yaratıcı çaba ve bu bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanımıdır.
Türkiye’de tahminn edileceği gibi Ar-Ge ‘ye en çok önem veren firma ASELSAN’dır.Bünyesinde çalışan 2396 tane Ar-Ge personeli vardır.Yıllık cirolarından  %37 pay Ar-Ge ye aktarır.
2. Sırada TOFAŞ
3.sırada TUSAŞ HAVACILIK
4.sırada FORD OTOMATİV
5.sırada  ROKETSAN bulunmaktadır.
ÖNE ÇIKAN ÜÇ SEKTÖR
Ar-Ge 250 listesinde yer alan Türkiye’nin en büyük 10 otomotiv şirketinin toplam Ar-Ge                                         harcaması 1,5 milyar TL’ye yaklaştı. Bu 10 şirketin yaptığı Ar-Ge harcaması, Ar-Ge 250                                           şirketlerinin toplam harcamasının yüzde 40’ını oluşturuyor. Bunun yanında otomotiv                                                          yan sanayi şirketlerinin de listede ağırlık kazandığı görülüyor.
AR-GE PERSONELİ ARTIYOR
Geçtiğimiz yıl Ar-Ge personeli sayısında da artış oldu. 2014’te tam zamanlı olarak toplam                                                 115 bin 444 kişi, Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 2,2 artışa                                             karşılık geliyor.
PATENT PATLAMASI
Ar-Ge harcamalarında artış, patent sayısında artışı da beraberinde getirdi. Yerli patent                                       başvurularının toplam patent başvuruları içerisindeki oranı, 2002 yılındaki                                                                       yüzde 22 iken,   2014 yılında yüzde 39,3’e ulaştı.

Yazı gezinmesi