400 Milyon Yıllık Fosil Solucanmış
  1. Anasayfa
  2. Sektör Haberleri

400 Milyon Yıllık Fosil Solucanmış

0
Geçmiş sık sık korkunç canavarlar bir Pandora’nın Kutusu olarak canlandırılmıştır. Ancak birçok paleontolog bu kalıplaşmayı reddetmekle birlikte, yeni keşfedilen deniz solucanı Websteroprion armstrongi’nin arkasındaki bilim adamları onu kucaklamaya karar verdi. Yaklaşık 400 milyon yıl önce denizleri gezen karanlığın bu Paleozoyik prensi ortaya çıktı, güzel bir metal kökeni hikayesi var.
Bugün Bilimsel Raporlarda yayınlanan yeni araştırma, Royal Ontario Müzesi’ndeki fosil koleksiyonunda W. armstrongi’yi keşfeden üç cesur bilim insanının bulgularını ayrıntılarıyla anlatıyor. Ontario, Kanada’daki Moose Nehri Havzasında toplanan örnek, görünüşte 1990’ların ortalarından beri müzede bulunmuştu. Fosil sadece yaklaşık 1-2 santimetre uzunluğundaki yaratığın çenesini içerse de araştırmacılar, bu canavarın cesedinin metre uzunluğunun üzerinde olduğunu tahmin ediyorlar. Bristol’ın Yer Bilimleri Yüksekokulu’ndan Like Parry adlı yazarın ortak yazarına göre, çoğu fosil solucan çene mikroskopunun görülmesini gerektiriyor.
Ekip, “Böylece, [bu] bilinen en eski fosil eunicidan annelid ve antik çokkatot devecikliğin benzersiz bir örneğini temsil ediyor” dedi. Çeviri: Kahretsin, bu tarih öncesi bir solucan.
Gearsodo’ya Parry, “Başlangıçta, Kanada’da bulunduğum halde, kağıda bir başka yazar olan Dave Rudkin’in, büyüklüğünden dolayı önemli olabileceğini düşündüğü farklı bir projede çalışırken örnekleri gösterdim” dedi. “Ardından, ölçek çubuğunu görene kadar başlangıçta fazla düşünmedikleri [ortak yazar Mats E. Eriksson] ‘a gösterdim. Bu fosil çenelerinin bir uzmanı ve bazı araştırmalardan sonra bilinenlerin en büyüğü olabileceğini düşünüyorlardı. “Bağlam için, çoğu fosilleşmiş solucanlar yaklaşık 0.1-22 mm boyutlarında çeneye sahipler.

 

Resim: Luke Parry
Parry, “Çenelerin şeklinden, geniş çaplı büyüyebilen diğer benzer [günümüz] solucanlarla yakından ilişkili olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Örneğin, bu canlının modern akrabası Bobbit solucanı 10 feet’e kadar büyüyebilir. “Bu hayvan grubu, doğru ortamda yaşadıklarında canavarca boyutlarda büyüme potansiyeline sahiptir.”
Ekibin çalışmasına göre, W. armstrongi, eunicidan bir poliahiredir, yani, yedi antene kadar süslenmiş uzun, parçalı bir gövdeye sahiptir. Ekip hala W. armstrongi’nin nasıl ve nerede yaşadığı hakkında soru sormaya devam ederken, freak boyutundan dolayı zor bir avcı olduğunu biliyorlar.
Parry, “Örneklerde mercan var, bu yüzden sıcak bir sığ denizde yaşayacağını biliyoruz” dedi. “Bu çocuğun sadece [fosilleşmiş kalıntıları olduğu için] bu hayvanda diyet için doğrudan bir kanıtımız olmasa da, yaşayan çene solucanları bu kadar büyüdükçe fırsatçı, pusuya düşen avcı olarak yaşıyorlar. Muhtemelen, yaşayan bobbit solucanlar balık, kalamar ve ahtapot avlamak için diğer oldukça büyük hayvanlar üzerinde beslenmiş olurdu. “
Sonunda, ekip canavarcasına kurtçağın korkunç bir ada hak verdiğine karar verdi. “Armstrong”, sahada bulunan numuneyi bulan Derek K. Armstrong’tan geldi ancak “Webster”, Amerikalı ölüm metal bascısı Alex Webster için araştırmacıların hayranlığına geldi.
“Matt ve ben de masalsı metal kafalarız ve Alex Webster’in korkunç derecede iyi bir basçı olduğunu düşünüyoruz,” dedi Parry. “Bas çalıyorum ve özellikle ergenlik döneminde kendisinden, özellikle Blotted Science ve Cannibal Corpse’yle olan çalışmalarından etkilenmiştim. Mats ve ben de daha önce müzisyenlerden sonra fosil ismini verdik ve birlikte çalıştıklarımızın ilk kez olduğu gibi bu makaleyi de aynı şekilde yapacağımızı düşündük. Alex Webster, testere benzeri çeneli dev bir solucan için mükemmel bir uyum gibi görünüyordu. “

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir