Yaşlılık Süreci Geri Çevrilebilir Mi ?

yaslanma
Amerikalı bilim insanları çalışmaları sonucunda hayvanlarda yaşlanma sürecini geri çevirmeyi başardı. Araştırmacılar bir tür kimyasal kullanarak farelerin kaslarında deney yapıldı.
Deney sonucunda farelerin kaslarında görülen değişim insanlarda 60 yaşında bir kişinin kaslarının 20 yaşındaki haline dönmesine eşit olduğunu söylüyorlar. Fakat deneyde kas kuvvetinde bir değişikliğe rastlanmadı.
Cell dergisinde yayınlanan makalelerinde araştırmacılar yeni bir yaşlanma mekanizması keşfettiklerini ve bunu tersine çevirmeyi başardıklarını yazdı. Başka araştırmacıların kanaatleri de bulguların  ”heyecan verici” olduğu yönünde.
Harvard Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, geri dönüşü olmadığını düşündükleri yaşlanmanın aslında bazı kısımlarında tersine çevrilebileceğini gösterdi. Araştırmacıların odaklandığı nokta NAD (nikotinamid adenin dinükleotit) adlı kimyasalın hücrelerdeki seviyesi zamanla düşüyor. Ekibin araştırması, bu düşüşün hücrelerin enerji sağlayıcı mitokondrinin çalışmasını zorlaştırdığını ve dolayısıyla düşük enerji ve yaşlanmaya yol açtığını gösterdi.
Deneylere farelere NAD’a çevirebildikleri bir kimyasalın verilmesi yoluyla  NAD seviyesinin artırılmasının zamanın etkilerini tersine çevirebildiği gösterildi.
Deney aşamasında iki yaşındaki farelere bir hafta boyunca ‘gençlik ilacı’ verilmesinin ardından kaslara mitokondri çalışması, kas israfı, enflamasyon ve insülin direnci bakımından altı aylık farelerin kas yapısına benzediği gözlemlendi.
Harvard Tıp Fakültesi’nden Ana Gomes, bunun çok önemli bir keşif olduğunu ve daha uzun süreli bir tedavinin ardından kas gücünün de yerine gelebileceğine inanıyor.
Fakat bu ilaç kendi başına bir ‘yaşlanma tedavisi’ değil. DNA’ nın zaman içinde zarar görmesi veya telomerlerin kısalması hiçbir zaman tersine çevrilemeyecek.
Araştırmalara 2015 yılında klinik deneylere başlandı. Ama Dr. Gomes bu tedavinin insanlarda uygulanması için daha çok zaman olduğuna dikkaat çekiyor.
Londra’da bulunan Kings College’den Prof. Tim SPECTOR ”Yaşlanma  sürecinin bazı kısımlarının tersine çevrilebilir olduğu bulgusu oldukça heyecan verici fakat fareler üzerinde yapılan deneylerle insanlarda yan etki bırakmayacak şekilde yaşlanmanın gerçektende geri alınabileceğini kanıtlamak arasında büyük fark var.” dedi.
Kaynakça: www.bbc.com

Yazı gezinmesi