Amazon Salı günü İnternet’ten koptu
  1. Anasayfa
  2. Sektör Haberleri

Amazon Salı günü İnternet’ten koptu

0

Salı günü binlerce popüler web sitesini çökerten devasa bir İnternet kesintisi, Amazon’un sunucularında teknik bir aksaklık yaratarak, Amazon’un interneti gittiği için şikayetçi oldu.

Ancak, şirketin perakende cephesi pek çok webin sakat kalmasına neden değildi; Amazon Web Hizmetleri (AWS), binlerce başka web sitesi için kritik bir arka uç sağlamaktadır. Bu durumda yaklaşık 4 saat süren AWS hatası yaklaşık 100.000 siteyi etkiledi veya çevrimdışı bıraktı.

Salı günü etkilenmesi beklenen sitelerde, AWS, saat 05.00’de hizmetlerini yenilemeden önce Slack, Quora, Imgur, Apple, Yahoo ve Orta’yı içeriyordu.

Hatta isitdownrightnow.com diğer web sitelerinin hazır olup olmadığını kontrol etmek için kontrol edebileceğiniz sitelerden biri de bu konuda düşündüğünüzde hoş meta olan hıçkırık sayesinde erişilemedi.

Peki ne oldu? Amazon’a göre, aksaklık, şirketin kuzey Virginia’daki S3 veri merkezlerinden birindeki bir sorundan kaynaklanıyordu.

US-EAST-1 adlı bir operasyon ağının bir parçası olan bu tesis, binlerce sitenin ve hizmetin sayfalarını doğru bir şekilde sunamadığı veya önemli özellikleri yükleyemediği anlamına gelen, müşterilerin barındırdığı verileri göndermek ve almak için yüksek hata oranlarıyla karşılaştı.

Hatanın doğası, Slack gibi bazı bulut hizmetlerinin ABD’nin bazı bölgelerinde hiç çalışamayacağı anlamına geliyordu. The Huffington Post, The Verge ve Business Insider gibi AWS’ye dayanan haber siteleri için, web sitesi düşebilir veya bu hikayelerin görüntüleyebileceği, ancak resim içermeyeceği anlamına geliyordu.

Gene Munster Loup Ventures için araştırma başkanı Reuters’e verdiği demeçte, “İşletmenizi bir günlüğüne çalıştıramayacağınızı düşünün.” “Bu büyük bir problem.”

Pek çok siteyi etkileyen veya çevrimdışı görünen deneyim, Twitter, Reddit ve Amazon’un kendisini aşağılayan geçen Ekim’deki kitlesel internet kesintisine benzemekle birlikte, nedenleri tamamen farklı.

Bu durumda, sorunlar, bilgisayar korsanları tarafından milyonlarca uzlaşmacı cihazın Dyn adlı büyük bir web şirketine ait teknolojik altyapısı üzerinde toplanması için yönlendirilen büyük bir siber saldırının teknik olarak bir Dağıtım Hizmeti Reddi (DDOS) saldırısından kaynaklandı.

Bu saldırının etkisi, yüzlerce popüler web sitesinin erişilemediği anlamına geliyordu.

Ancak, bu yeni S3 hatasıyla, sonuçta dışarıdan aynı gibi görünse de, böcek kesmekin sonucu olarak görünmüyor; Amazon’un veri merkezi teknolojisinde şüpheli bir yazılım arızasının sonucudur.

Sunucular ve veri merkezlerinde meydana gelen bu tür hatalar her zaman olur, ancak burada asıl sorun, AWS’nin ne kadar büyük bir kazanç sağladığı ve internetin bu konudaki gücüne ne kadar konsantre olduğu.

Geçen yıldaki bir Gartner araştırması, AWS’nin global bulut altyapısı pazarının yüzde 31’ini kontrol ettiğini ve bunun gibi büyük aksaklıkların yaşandığında – 2011 ve 2015’de olduğu gibi – internetin tümünün parçalanabileceği anlamına geldiğini buldu.

Ancak, bu sakatlayıcı kesintiler temelde bir seferde birkaç saat boyunca internetin bir bölümünü kesebilir, ancak hizmetler bir kez restore edildikten sonra insanlar kendi sitelerine ve uygulamalarına tekrar bağlanır ve bir sonraki büyük çöküntü ortaya çıkıncaya kadar unuturlar.

Gartner analisti Lydia Leong, Theatre Times gazetesinde Ángel González’e “Büyük bir bulut arızası olduğunda, ara sıra her şeyin büyülü ve sonsuza kadar çalıştığını düşünen müşterilere kavuştunuz” dedi.

Diyerek şöyle devam ediyor: “O zaman bu düşünceyi bozuyorlar ve herkes hayatlarını sürdürüyor.”

Ancak, bir öğleden sonra veya akşam için kesilmesinin sakıncalığını unutmak kolay olsa da, hepsi de bir şey göstermeye devam ediyor: Devam eden büyük çaplı siber saldırılar tehdidi ile web altyapısını kontrol eden teknoloji devlerine bağımlılığımız arasında , Internet aslında oldukça tehlikeli.

Ve bunu hiçbir zaman kabul etmemeliyiz.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir