Savunma Sanayaii Müsteşarlığı 2017-2021 Stratejik Planı yayımlandı. Buna göre; SSM tarafından yayımlanan 2017-2021 yılı stratejik planında Altay Ana Muharebe Tankı seri üretim sözleşmesinin bu yıl imzalanacağı açıklandı.
Böylece, ilk 15 tankın 2020 yılında hizmete gireceği belirtildi. 2021’de ise 20 tankın teslim edileceği bilgisi yer aldı.
Otokar resmi sosyal paylaşım sitesinden ALTAY Ana Muharebe Tankının kabul testlerinde son aşamaya geldiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
SSM tarafından yayımlanan stratejik planında, “ALTAY Ana Muharebe Tankı Milli ve özgün tasarımı ve dünyanın en son teknolojilerine sahip alt sistemleri ile Türk Savunma Sanayi’nin ortak gururu olarak geliştirilen ALTAY Ana Muharebe Tankı, hareket kabiliyeti, ateş gücü ve beka yönüyle en zorlu testleri üstün başarıyla tamamlamış ve dünyadaki örneklerinden çok daha kısa bir zamanda kalifiye edilerek seri üretime hazır hale getirilmiştir.” açıklamasında bulundu.
Altay tankı ülkemiz tarafından üretilen ilk tank olması sebebiyle önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Altay tankının özelliklerine değinmeden önce Altay tankı hakkında bazı kısa bilgi vermekte fayda görmekteyiz.
Altay tankı ülkemizin geliştirmiş olduğu 3+ nesil ismi verilen bir ana muharebe yani ana savaş tankıdır. Altay tankının birçok özelliği ile Almanların Leopard 2 tanklarının ayarında bir tank olduğu belirtilmektedir.
Altay tankının ana yüklenicisi OTOKAR firmasıdır. Alt Yüklenicileri ise ASELSAN A.Ş. , MKE, ROKETSAN A.Ş. ve ROTEM şirketleridir.
İsmini Kurtuluş Savaşı komutanlarından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Fahrettin Altay’dan almıştır. Altay tankı dünyanın en iyi tankları arasında gösterilen bir tanktır.
Altay tankının yapımımda Güney Kore ülkesinden teknik ve teknolojik destek alınmıştır
Altay tankı projesi için devlet 2007 yılı itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçe ayırmıştır.
Altay tankının geliştirilmesinde ve yapımında aşağı yukarı 600 mühendis çalışmıştır. Büyük bir ekip çalışarak önemli bir eser ortaya konmuştur.
Altay tankı Kara Kuvvetleri Komutanlığının tank ihtiyacını karşılamak için üretilmektedir. Tabi zamanla ihraç edilen bir ürün olması isteniliyor.
Kaynak: Milliyet