GDO’ ya Yüzeysel Bir Bakış …

GDO-min

Bu hafta ne yazmam gerektiği konusunda biraz kararsız kaldım.Genel olarak daha resmi bir üslup kullandığımız aşikar.Biraz üslup konusunda revizyona gitmek istedim bu yazıda konu da daha serbest olacak haliyle, hızlı bir yazı olacak kemerlerinizi bağlayın …

İki gün önce GDO konusunda araştırma yaparken denk geldiğim ilginç istatistikleri paylaşmak istiyorum öncelikle dünyada GDO’ lu tarım ürünleri konusunda en fazla sıkıntı çeken ülkenin Abd olduğunu söylemek yanlış olmaz.İstatistikler gösteriyor ki dünyada obezite oranı en fazla olan ülke %33 ile ABD. Halktaki diyabet patlaması, yeni nesillerdeki zeka gerilikleri de aynı şekilde ciddi boyutlarda. Bunun sebebini ABD’nin GDO’lu mısır üretimine bağlayanların sayısı az değil.Bu mısır besi hayvanlarından tutun kahvaltıda sürekli tükettikleri mısır gevreğine hatta mısır nişastası,mısır şurubuna dönüştürülerek kullanılıyor.Halkın neredeyse tamamı bu gıdalarla besleniyor ve haliyle et de yeseniz büsküvi de yeseniz dönüp dolaşıp buluyor bu GDO’lu mısır sizi. Ve sıkı durun bu ürünü ABD diğer ülkelere de pazarlıyor hatta 5 sene kadar önce GDO’nun sağlık açısından problem teşkil etmediği konusunda Türkiye’ye bilgi veriyor ve ürünleri satmaya çalışıyorlardı.
 Günümüzde ülkemizde ve bir çok ülkede GDO’lu ürünler yasaklanmış durumda (türkiye’de insan gıdalarında gdo kullanımı kattiyen yasaktır ve suçu, kefalete dönüştürülemeyen, 10 – 12 yıl arası hapistir) ancak ABD hala bundan vazgeçebilmiş değil.Şu anda ABD ‘nin GDO’lu ürünler ile alakalı yaptığı düzenleme sadece ürünlerin paketleri üzerinde GDO’lu veya değil ibaresi koymak.
Bu GDO konusunda Afrika ülkelerinin enteresan bir tavrı var.Şartlar ne olursa olsun asla ülkelerine GDO’lu tarımı sokmuyorlar buna açlıktan ölmek de dahil.Afrika’nın açlık sorununun çözülmesinin GDO’lu tarım ile mümkün olacağı söylenmesine rağmen geri adım atmıyorlar. Ancak bu tavırda tutarsızlıklar da yok değil . Afrika ülkelerinin bazıları mısır almamakta direnirken aynı mısırın mısır unu versiyonunu almakta sakınca görmüyor.
Neyse şimdi balıklama daldım ama birazda konu hakkında fazla bir bilgisi olmayanları düşünerek biraz ekleme yapma ihtiyacı hissettim. GDO nedir ile başlamalıydı sanırım yazı ama olsun geç olsun güç olmasın demişler…
GDO: Genetiği Değiştirilmiş Organizma’ nın açılımıdır.Literatürde ‘GM’ veya ‘GMO’ şeklinde de görülebilir. Başlangıçta gayet masum denilebilecek dayanıklı tohum,daha yüksek verim gibi nedenlerle yapılmaya başlansada günümüzde tehlikenin boyutları acı tecrübeler ile görüldü.
GDO’lu ürün üretimi yapan ülkelerin pazar payı en fazla olanları:
Ülkeler          Alan Ürün
ABD 69,5 Mısır, soya fasulyesi, pamuk, kanola, şeker pancarı, alfalfa
(yonca), papaya, kabak
Brezilya 36,6 soya fasulyesi, mısır, pamuk
Arjantin 23,9 soya fasulyesi, mısır, pamuk
Kanada 11,6 mısır, soya fasulyesi, kanola, şeker pancarı
Hindistan 10,8 pamuk
Çin 4 pamuk, papaya, domates, tatlı biber
Paraguay 3,4 soya fasulyesi, mısır, pamuk
Güney Afrika 2,9 soya fasulyesi, mısır, pamuk
Pakistan 2,8 pamuk
Alan (milyon hektar)

Yazı gezinmesi