İnşaat Mühendisi Maaşları ?

inC59FaatmC3BChendisimuhendisol

İnşaat mühendisleri ne kadar kazanır başlığı altında bu yayında, devlette ne kadar kazanır, özel sektörde ne kadar kazanır, kendisi iş kursa ne kadar kazanır onlar hakkında bilgilendirmede bulunmak istiyorum .

Eğer 2017 en güncel devlette mühendis maaşlarımızı okumadıysanız Tıklayınız…

Çok beklemeden başlayalım.

1-) Devlette İnşaat Mühendisi Maaşları

Devlette mühendisliğin maaş konusunda bir ayrımı yoktur. Her mühendislik te aynı maaşı almakta.
Şuan güncel olarak en düşük alınan ücret 3.750 tl. Bu miktar hizmet yılı, kademe, derece, 72 aydan küçük/büyük çocuk sayısı, sendika üyeliği ve görev yerinize göre miktar artıp azalmakta. En yüksek mühendis maaşı ise 5 bin tl civarlarındadır.

  • Karayolları, DSİ gibi kamuların sahalarında çalışan bir kamu personeli inşaat mühendisinin maaşı 500 – 1600 TL arasında daha fazladır.
  • Yabancı dil A, B ve C seviyesinde olanlar sırasıyla 280, 190 ve 110 TL dil zammı almaktadırlar.
  • Yüksek lisans mezunu olan inşaat mühendisleri 105 TL ve doktora mezunu olanlar 280 TL eğitim tazminatı almaktadırlar.
  • Eşi çalışmayan evliler 105 – 190 TL arasında eş harcırahı ve her çocuk için 20 – 25 TL yardım ve asgari geçim indirimleri almaktadır.
  • Kamuda müdür, müdür yardımcısı, başkan ve başkan yardımcısı olan mühendisler içinde maaşa ilave olarak ek maaş geliri verilmektedir.

2-) Özel Sektörde Mühendis Maaşı

Özel sektöre çalışmak isteyen inşaat mühendisinin ilk deneyim ücretini belirleyen faktörler askerlik (erkek için), yabancı dil durumu ve öğrenim gördüğü okul. Bu koşullara göre miktar değişirken en düşük fiyat ise devlete göre özel sektörün minimum vermesi gereken tutar 2400 tl’dir. Ülkemizdeki mühendis kişilerin çokluğundan oluşan rekabet olsun, çalışma imkanlarının kısıtlı oluşu olsun miktarlar küçük tutulmakta. Ülkemiz şartlarında 1500 tl ile çalışan mühendisler bulunmakta. 2 3 yıllık tecrübe ile bu miktar 3 bin tlyi (sizinde gayretinizle) geçebilir. Maksimum için bir kısıtlama yapılamaz örnek olarak bir şirketin CEO’su bile olunabilir. O koşulda 150 bin 200 bin gibi tutarlar bile alınabilir.

3-) Kendi İşinin Patronu Olursa

İnşaat mühendisleri kendi brolarını açıp güzel paralar kazanabilirler. Şu tarz bir örnek verebilirim. Proje çizimi için 300 tl gibi bir para alırken onaylaması (imzalamak) için 1500 tl gibi tutarlar talep edilmekte. Bunun yanında şantiye şefliği yada şantiye sorumluluğu alabilir. Bir inşaat mühendisi 5 inşaata sorumlu olabilir. Ortalama bir şantiye fiyatı ise 1500 tl civarlarındadır. (şantiye sorumluları şantiyede bulunma zorunluluğu yoktur. Ama iş kazaları gibi durumlarda sorumludur.) Sadece brosunda oturarak aylık 7500 tl gibi bi rakam kazanabilir.

Eğer iyi tanındığı bir çevresi mevcut ise, kendi işinin patronu olmasını tavsiye ederiz ve güzel paralar kazanma, rahat ve refah seviyesinin üzerinde hayatını sürdürme imkanı yakalayabilir.

Yazıyı beğendiyseniz paylaşmayı, sorularınız için yorum kısmını rahatca kullanabilirsiniz.

Yazı gezinmesi