İHA Ticari Pilot Lisans Eğitimi Ve İlk İzlenimlerim

orjinali
Uzun bir bekleyişin ardından sonunda 19 Mayıs Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü
Samsun’da beklenen ticari pilotaj eğitimine başladı.Yalnızca İHA-1 sınıfı için açtıkları eğitim yaklaşık olarak 36 saat sürecek.Bu yazıyı yazma sebebim bu eğitimlere katılmayı düşünen arkadaşlara bir nebze yararlı olup olmadığı ve neden almamız gerektiği ile alakalı bilgi vermek.Aslında İHA 0 ve İHA 1 in mevzuatını biraz sadeleştirmeye çalışarak anlattığım yazımda daha öncesinde neden gerektiği konusunu anlatmaya çalışmıştım.
Şimdi biraz daha eğitimin içeriğine değinmek istiyorum.
Aslına bakarsanız bu eğitim hobi amaçlı bu işle ilgilenen,forum sitelerini ve yabancı kaynakları takip eden,teknik bilgi sahibi ,mevzuata hakim bir kişi için neredeyse gerekli değil.Bu gibi kişiler bu eğitimi yalnızca belgeyi almak için alıyorlar eğitimi.
Bu işin içinde olmayan arkadaşlar bu kadar saydın nasıl bilelim o kadar diyecektir, haklısınız aslında işte bu yüzden bu eğitim veriliyor. İHA almak aslında burada en basit iş diyebilirim.Kullanmak da bazılarımıza yeterli gelebilir ancak sistemin hangi durumda ne tepki verdiği ancak tecrübeli kişilerin aktardığı bilgiler ile sağlanabiliyor.Burada benim şu ana kadar en fazla istifade ettiğim konu teorik bilgilerden ziyade uçuş anında oluşabilecek hatalar,çözüm önerileri ve hava durumu analizleri.
Buna ek olarak İHAların nerelerde kullanılabildiği ,haritacılık ve 3 boyutlu modelleme konusunda bazı kullanım alanları konusunda verdikleri bilgiler önemli.
Eğitim içeriğinde verilen dersler SHGM’nin belirlediği dersler. (bu dersler için SGHM mevzuat belgesinin 27. sayfasına bakılabilir)
 Elbette buna ek olarak sektör ile içli dışlı olan bir öğrenci kitlesi olduğundan tecrübe paylaşımı da bu eğitimde ciddi bir unsur. Eğitim bazı noktalarda sıkmadı dersem abartı olur bazen salt teorik üzerine temellendirilmiş dersler çok sıkıcı olabiliyor. Programın 36 saat olması dolayısıyla günlük 9 saatlik bir ders yükü oluyor ki bu da zaten tek başına yorucu oluyor.
Eğitim Ticari Pilot Lisans Eğitimi olduğundan daha çok fotoğrafçılar tarafından tercih ediliyor.Bu sebeple daha çok DJI üzerinden örnekler veriliyor.Serbest model çalışanlar için yeterli olmadığını bazı soruların cevapsız kaldığını üzülerek söylemek isterim.Ancak DJI konusunda arkadaşlar gerçekten oldukça iyiler derslerine iyi çalışmışlar.DJI’a para verip kullanımında sıkıntı yaşayan arkadaşlar burada bunu rahatlıkla öğrenebilir.
Halihazırda eğitimler Drontürk üzerinden organize ediliyor.Ücretler ise öğrenci olup olmamanıza göre değişiyor.Piyasadaki diğer kurumlara göre ücreti çok daha uygun olduğundan 19 Mayıs Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü’ne teşekkür etmek lazım.
Bir sonraki yazımda bazı dikkat edilmesi gereken hususlara ve hava durumu ve uçuş izni konusunda size nerede uçuş yapıp nerede yapamayacağınız ile alakalı analizleri sunan bazı mobil uygulamaları tanıtacağım.Aslında bu tanıtacağım eğitimleri bu hafta yapılmış eğitimler sayesinde öğrendim ve gerçekten çok kullanışlılar.Haftaya yapılacak eğitimle birlikte eğitim sonlanmış olacak son izlenimlerimi de bir sonraki yazıma sığdırmaya çalışacağım.
Soru,görüş ve önerileriniz için alttaki adresleri kullanabilir veya yorum yapabilirsiniz…

Yazı gezinmesi