Benzin ve Dizel Yakıt Arasındaki Farklar
  1. Anasayfa
  2. Bilim ve Araştırma

Benzin ve Dizel Yakıt Arasındaki Farklar

2

Değerli okuyucular…

   Sizlerde benim gibi bir benzinciye gittiğinizde benzin ile dizel arasında ne farklar olduğunu merak etmişsinizdir. Bu yazımda elimden geldiği kadarıyla, araştırmalarımla beraber birlikte bu farkları anlatmaya çalışacağım.
   İlk öncelikle benzinin ve dizelin başlangıcında bildiğimiz gibi ham petrol vardır. Bu ham petrol sudan yoğun kıvamda , az akışkan , koyu renkli , arıtılmamış , kendisine özgü kokusu olan bir maddedir.
 Bu ham petrol 500 farklı maddeden oluşur. Ham petrolün içindeki başlıca maddeler yüksek miktarda karbon(%85) , hidrojen , azot , fosfor , oksijen vs. gibi maddeler vardır. Bu ham petrol ilk öncelikle rafinelerinde işlenir. Rafinelerden çıkan bu ham petrolün yapısında zincir hidrokarbonlar bulunur.
Zincir
 Bu zincir halindeki hidrokarbonlar kraking denilen işlemle parçalanır. Kraking parçalamak , bölmek , kırmak demektir.
220px cracken octan butan buten
 Daha sonra tasnif edilir. Bu tasnif edilen zincir halindeki hidrokarbonlardan kısa zincirli olanlardan benzin uzun zincirlerden ise motorin(dizel) elde edilir. Benzin ile dizel arasındaki belirleyici fark molekül zincirlerinin uzunluğudur. Molekül zinciri ne kadar kısa ise yakıtta hemen alev alacaktır çünkü kısa zincirli hidrokarbonda karbon miktarı azdır. Bu yüzden benzinler kısa zincirli olduğu için hemen yanar dizel yakıtlar ise uzun zincirli hidrokarbonlar olduğu için yanmaz.
  Bu sebepten dolayı dizel yakıtlar hemen yanmadığı için dizel motorlarda hava-yakıt karışımı sıkıştırılır bu yüzden basınç ve sıcaklık artar. Bu sıkışan hava-yakıt karışımı üzerine yakıt püskürtülür ve patlama meydana gelir. Benzinli motorlarda ise benzin hemen yandığından bu benzin sıkıştırılır ve buji tarafından ateşlenir ve patlama gerçekleşir. Dizel ve benzinli motorlarında çalışma prensibi böyledir.
  Dizel motorların yakıt tasarrufu yaptığı iddia edilir çünkü az yakıtla çok yol kat edilebilir. Ancak gözden kaçırdığımız bir nokta olabilir. Değerli okuyucular bunu ben denedim ve gördüm. 1 litre benzin 1 litre dizele eşit değildir çünkü dizel yağlı yakıt olduğu için yoğunluğu fazladır bu yüzden daha ağırdır.
  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dizel(motorin) yakıtta uzun zincirli hidrokarbonlar olduğu için benzine göre daha çok CO2(karbondioksit) üretir. Yaklaşık 7,6 litre motorin 10 litre benzin kadar CO2 açığa çıkarır. Yazıyı daha güçlendirmek için yorumlarınızı bekliyoruz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Güzel ve anlaşılır bir yazı olmuş tebrikler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir