Süper Bilgisayar nedir ?
  1. Anasayfa
  2. Günlük Yaşam

Süper Bilgisayar nedir ?

0
Filmler de sürekli karşımıza çıkan bir terim var  “Süper Bilgisayarlar ” peki ya bu bilgisayarlar ne işe yarar , ne iş yapar  ? Normal bilgisayarlardan farkı nedir ? Kelime anlamı şu şekildedir ; Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem (her bileşen olmak zorunda değil) olarak tanımlanabilir.
Süper bilgisayar denilince akla gelenler oyun bilgisayarları olabilir . Yüksek hızlı işlemciler fazladan ramler gibi düşünülebilir. Ama bizim burada bahsedeceğimiz en iyi oyun bilgisayarlarından milyonlarca kat daha iyi bilgisayarlardır.  Çok daha önemli amaçlar için kullanılan, çoğu zaman bir oda büyüklüğünde hatta küçük boyutlu bir bina büyüklüğünde. İlk Süper Bilgisayar 1960’lı yıllarda Seymour Cray tarafından tasarlandı. Halen dünyanın en büyük süper bilgisayar üreticilerinden olan Cray’in o bilgisayarı zamanımızın en hızlı süper bilgisayarından yaklaşık olarak 24.7 milyon kat daha az işlem yapabilmekte.
Süper bilgisayarlar aslında bizim bildiğimiz şekilde bilgisayar değil , daha çok bir sistem olarak düşünülebilir.Paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarlardan oluşurlar. Bu bilgisayarlar çok hızlı işlem yapabilirler.
Örneğin ; Kasım 2012 verilerine göre dünyanın 2. En hızlı süper bilgisayarı olan Sequoia, 6.7 milyar insanın hesap makinesi kullanarak 320 yılda yapabileceği hesaplamayı yalnızca bir saat içinde yapabilmektedir.
Süper bilgisayarlar günlük hayatın her alanında kullanılırlar.Çok hızlı bir şekilde işlem yapabilmesi insanlığa hesaplamalarda kolaylık sağlar. Hava tahmin raporlarından, kimyasal olaylara, biyolojik araştırmalardan, fiziksel olarak maddelerin etkileşimlerine kadar bilimin her alanında kullanılırlar. Mesela; otomobilleri güvenlik testi için bir kez çarpıştırabilirsiniz. Daha sonra o araç aynı test için tekrar kullanılamaz. Ancak süper bilgisayarlar sayesinde hiçbir otomobili harap etmeden yüzlerce farklı durum için, yüzlerce deneme yapabilirsiniz.
Super bilgisayarq2
Peki Dünyadaki süper bilgisayarlar nelerdir ? Amerika’nın Tennesse Üniversitesi ve Almanya’nın Mannheim Üniversitesi ortak bir çalışma yaparak her yılın Haziran ve Kasım aylarında dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının oluşturduğu “Top 500” listesini yayınlar. Bu listenin en son yayınlanmış hâli olan Kasım 2012 listesine göre şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Amerikan Enerji Bakanlığının OAK Ridge Laboratuvarında bulunan ve Cray Inc. Tarafından 2012 yılında inşa edilmiş olan “Titan” isimli bilgisayardır. Titan saniyede 17.6 katrilyon işlem yapabilme kapasitesine sahip. Bünyesinde 560.640 adet işlemci bulunduran makine, 8207 kW enerji harcamaktadır. Titan’ı ise yine Amerikan Ulusal Nükleer Güvenlik Teşkilatı’nın Lawrance Livermore Laboratuvarında bulunan ve IBM tarafından 2011 yılında üretilmiş olan “Sequoia” isimli bilgisayar izlemektedir.
Türkiyenim En Büyüğü
Yıldız teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoparkı’na Türkiyenin en hızlı ve güçlü bilgisayarını kuran SVR Bilgi Teknolojileri , ‘süper bilgisayarı’ hayata geçirdi.
24 kabin, 290 sunucu, 5120 çekirdek ve saniyede 147 trilyon işlem yapma gücüne sahip süper bilgisayar , 80 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 4 kamera ile korunuyor. Parmak izi ile giriş yapılan süper bilgisayarın sistem odasına birkaç kişi dışında kimse giremiyor. Bilgisayarı yangına karşı özel gazlı sistem koruyor. Sensörler yangını algıladığı zaman havadaki oksijeni tutarak yangının çıkmasını engelleyen gaz salıyor. Isı ve darbeye karşı dayanıklı özel camlar bulunduğu odada sistemi elektriksiz 10 dakika götürebiliyor. ‘Süper bilgisayar’ siber saldırıdan da özel yöntemlerle korunuyor. İnternet’ten Bilgisayara erişim, yüksek kapasiteli güvenlik duvarıyla sağlanıyor. Saldırılara karşı yönlendirici cihazlar olası saldırıları yok ediyor. Kullanıcılar da özel bir ağ ile sisteme giriş yapıyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir