Akslar Ve Miller Nedir?

aracteknigi

Dişli çark, kayış kasnağı, zincir dişlisi, kavrama gövdesi veya göbeği, volan, rotor vb elemanları taşıyan genellikle dairesel kesitli olarak imal edilen ve taşıdıkları elemanlarla birlikte dönerek moment ve hareket ileten makine elemanları mil olarak tanımlanır. Bu elemanlar, boyu çapına göre daha uzun olan kuvvet ve momentlerin iletilmesine yarayan, genellikle iki yerinden yataklanmış silindirik elemanlardır.

  Bütün miller taşıdıkları elemanlarla birlikte döndükleri için bu elemanlardan gelen yükler statik olsa bile dinamik eğilme gerilmelerine maruzdurlar. Millerin güç veya moment iletirken maruz kalacakları burulma gerilmeleri genelde statik kabul edilmekle birlikte kısmen değişken olabilir.
Genellikle miller ana zorlanma olarak burulmaya ve taşıyıcı olduklarından eğilmeye maruzdur.
Buna ek olarak eksenel kuvvet varsa çelme ve basmaya da maruz kalabilirler. Miller taşıdıkları elemanlarla birlikte dönen, titreşen, kayan veya genel ifadesiyle hareket eden elemanlar olduğu için makine gövdesine yataklanmaları gerekir.
  Akslar genel olarak, görünüşleri ve geometrik yapıları bakımından millere benzemekte olup sadece  yük taşıyan ve bu nedenle sadece eğilmeye zorlanan makine elemanlarıdır. Akslar, bazı dönen veya salınım hareketi yapan elemanları taşıyan ancak enerji iletmeyen elemanlardır. Millerden en önemli farkları döndürme momenti ve enerji iletmemelerinden dolayı burulmaya zorlanmamalarıdır.
Bu nedenle aks, burulma momenti iletmeyen bir mil olarak tanımlanabilir. Akslar genel olarak halat makaraları, taşıt tekerleri, konveyör destek makaraları ve tamburları, gergi amaçlı kasnaklar, zincir dişlileri ve dişli çarkları taşırlar. Aksın taşıdığı elemanlar sabit veya döner olabileceği gibi kendiside sabit veya döner olabilir.
  Döner akslar şekil olarak millere benzer ve dönebilecek şekilde sabit bir gövdeye yataklanmıştır. Tekerler vb elemanlar aksa kama veya sıkı geçme ile bağlanmışsa aks tekerlekle birlikte dönme zorunda kalacaktır. Dönen aksa gelen eğilme gerilmeleri dönmeden dolayı dinamik karakterdedir.
  Sabit veya dönmeyen aksta, aksın kendisi bir gövdeye sabitlenmiş olup tekerler vb elemanlar aks etrafında rahatça dönebilirler. Önden çekişli otomobillerde arka tekerlek aksları dönmeyen  akslara örnek verilebilir. Bu elemanlar burulmaya zorlanmazlar. Buna karşılık yük    altında eğilmeye zorlanırlar.

Yazı gezinmesi