Organik Atıklar Biyo Ekonomiyi Canlandırabilir

OGA3HG0

Organik atıklar Arup’un yeni bir raporuna göre yapı malzemeleri yapmak için kullanılabilir ve daha sonra hizmet ömrünün sonunda biyolojik döngüye bakteriler tarafından yok edilebilirler.

Hali hazırda organik atıkların bazı biçimleri küresel inşaat endüstrisinin ham madde kullanımını azaltmasına yardımcı olabilir. Birleşik Krallık’ta tek başına WRAP , inşaat sektörünün tüketilen tüm ham maddelerin yüzde 60’ını oluşturacağını tahmin ediyor.

Şehirlerden ve kırsal kesimden gelen organik atıkları toplayarak sanayide, tuğla, yalıtım ve bölme panoları da dahil olmak üzere daha düşük maliyetli, yapı malzemeleri sağlayabilir. Raporda, bina atığı besin maddelerinin toprağa geri döndüğü, tamamen dairesel bir sistem öngörülüyor.

Eurostat Data’ya göre , tarım ve ormancılıktan elde edilen 40 milyon tonun üzerinde kurutulmuş organik atık 2014 yılında Avrupa’da üretildi ve miktar her geçen yıl artmaktadır. Enerji geri kazanımı için yakılan bir kilogram atık yaklaşık 3,2 ₺ değerinde, ancak iç kaplamada kullanılan aynı malzeme kilogram başına 24 ₺ ‘ye kadar satabiliyor .

Çöp alanındaki organik atıklar

Raporda ayrıca, beş gün içinde yetiştirilen mantar tuğlaları, yalıtım ve akustik absorpatörler olarak kullanılan atık patates de dahil olmak üzere alternatif organik materyallerde geliştiriliyor.

Raporda şu organik madde ürünleri vurgulamaktadır:
Yerfıstığı: Kabuklar neme ve alev geciktiriciye dayanıklı bölme panoları gibi düşük maliyetli malzemeler üretmek için kullanılmaktadır.
Pirinç: dolgu maddeleri ihtiyacını azaltmak için pirinç kabuğu külü çimento ile karıştırılabilir. Pirinç, aynı zamanda, levhaların üretimi için hammadde olarak da kullanılabilir
Muz: Muz meyve ve yaprakları dayanıklı tekstiller yapmak için kullanılmaktadır. Muzlar yüksek mukavemetli elyaf içerirler ve iyi akustik emilim ve dayanıklılık gösterirler
Patates: patates kabuğu, temizlenmiş preslenmiş ve düşük ağırlık oluşturmak için kurutulabilir, yangına dayanıklı, su itici, malzeme ve akustik emici izolasyon

Arup, Ellen McArthur Vakfı’nın Bilgi Ortağı olarak birlikte çalışan, dairesel ekonomi ilkelerini yapılı çevreye yerleştirme fırsatları üzerinde çalışıyor. 2016’da Arup , tamamen tekrar kullanılabilir bileşenlerden tasarlanan ve inşa edilen binayı kurdu .

Kaynakça: https://www.theengineer.co.uk/

Yazı gezinmesi