Mühendislerin Okuması Gereken Kitaplar

AdsC4B1z

 

1. Şantiyede Olay Var!

Firuzan Baytop’un, 50 yılı aşkın bir süreye yayılan uluslararası şantiye deneyimlerinden süzülen ders alınacak sıradışı öyküleri okuyucuya aktarmayı hedefliyor.
Bir şantiyede çalışmaya başladıkları andan itibaren mimarların, mühendislerin, teknisyenlerin başlarına neler gelir? Ne gibi sorunlarla, olaylarla karşılaşabilirler? Bunları önceden kestirmenin elbette olanağı yok. Ancak kitap, öğretici ve akılda kalıcı kimi deneyimleri aktardığından, bu yönüyle, şantiyede çalışmaya başlayan kişiler için vazgeçilmez bir rehber olma niteliği taşıyor.
Firuzan Baytop, Türkiye’deki ve yurtdışındaki muhtelif yapı üretim süreçlerinde, farklı kurum ve kişilerle birlikte edindiği uygulama deneyimlerinden yararlanarak ha-zırladığı kitap aracılığıyla, özellikle genç meslektaşlarına şöyle sesleniyor: “Ben burada 53 yıllık şantiye yaşantımda başımdan geçen olayların ve karşılaştığım problemlerin örnek oluşturabilecek, sıradışı bir bölümünü sizlere sunuyorum. Ki, şantiye yaşamına hazırlıklı olasınız, şaşırmayasınız ve de en önemlisi kendinize dersler çıkarasınız.”
Bu kitap, yazarın bir şantiyeyi kurmanın ve yönetmenin esaslarını anlattığı Şantiye Yönetimi adlı kitabındaki bilgileri destekleyici anılardan oluşmaktadır ve bu niteliğiyle de onların tamamlayıcısıdır. O nedenle iki kitabın birlikte kullanılması önerilir.
2. Hacker’ın Aklı, Tamer Şahin, Doğan Kitap
TÜRKİYE’NİN İLK BİLGİSAYAR KORSANI TAMER ŞAHİN’İN ANILARI: “HACKER’IN AKLI”
Pek başarılı sayılamayacak bir lise öğrencisiyken, Türkiye’de henüz yaygınlaşmadığı ve “her eve girmediği” yıllarda bilgisayar denilen mucizevi aygıta merak sararak kısa sürede “uzman bir hacker” haline gelen Tamer Şahin’in kendi anlatımından, yaşam öyküsü ve şaşırtıcı serüvenleri…
Girilemez ve dokunulamaz denilen sistemlere imzasını atan, Bill Gates’e pabucunu ters giydiren, Okan Bayülgen’e “Girmediğin delik kalmamış be abi!” dedirten Şahin, Rus gizli servisi dosyalarından lüks plazalardaki görüşmelere; MİT, JİTEM ve KGB’nin kendisine yönelik yoğun ilgisinden zengin iş adamlarından gelen tehlikeli isteklere kadar, son derece zengin ve renkli bir serüven yelpazesi açıyor okurlarına. Bilgisayarların ve internetin karmaşık dünyasının derinliklerine dalan, akıcı bir anlatıma sahip, son derece rahat okunan bir kitap “Hacker’ın Aklı”.

 

 

3. Steve Jobs Olmak, Brent Schlender & Rick Tetzeli, Timaş Yayınları

Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü CEO’larından Steve Jobs hakkında bir sürü kitap yazıldı.

Ama bu kitap hepsinden farklı.
Steve Jobs hakkında efsaneler ve klişeler dilden dile dolaşıyor…
Huysuz, bencil hatta küstah, hırslı ve kindar bir adam.
Peki böyle bir adam, nasıl oldu da vizyoner bir lidere dönüşüp milyarlarca insanın hayatını değiştirecek ürün ve hizmetleri geliştiren ekipleri yönetebildi?
Steve Jobs’ın “uzaktan” fark edilemeyen özellikleri neydi?
Mesela iflah olmaz bir sanatkâr, deli divane bir âşık, çaresiz bir kanser hastası ve çalışkan bir dâhi olarak tanımlanamaz mıydı Steve Jobs?
Organik bahçecilik yapan, astronot olmak için NASA’ya başvuran, Pixar gibi bir şirketi bugünlere getiren, Apple’ı yeniden ayağa kaldıran kişi Steve Jobs değil miydi?
Steve Jobs Olmak, bir başarı hikâyesi değil, bir büyüme hikâyesi…
Steve Jobs Olmak, yıllarca Steve Jobs ile beraber çalışmış Tim Cook, Jony Ive, Eddy Cue, Ed Catmull, John Lasseter, Robert Iger gibi insanların anılarının, Apple, Pixar ve Disney’den üst düzey yöneticilerle yapılan görüşmelerin ve 25 yıl içinde bizzat Steve Jobs ile yapılmış yüzlerce saatlik “kayıt dışı” sohbetlerin, ailesi ve eşinin birebir katkılarının eseri…
Steve Jobs Olmak, gün geçtikçe daha sabırlı bir tutum sergileyen, yakın çevresine güvenmeyi öğrenen ve sadece devrim yaratacak ürünleri hedef almak yerine şirketini adım adım büyütmenin önemini keşfeden bir dâhinin hayat hikâyesi.
“Steve Jobs Olmak inanılmaz bir kitap. Steve ile 25 yıldan fazla beraber çalışmış biri olarak, bu kitabın gerçekten olağanüstü bir insanın olgunlaşmasını ve karakter özelliklerini en doğru şekilde yansıttığını düşünüyorum. Umarım Steve Jobs Olmak, son kaynak olarak kabul edilir.” – Ed Catmull, Disney Animation ve Pixar başkanı
“Sonunda Steve Jobs ile hakkında dünyanın hak ettiği bir kitap. Zekice, doğru, bilgi dolu ve kimi zaman derinden yaralayıcı… Steve Jobs Olmak, çok uzun yıllar boyunca en önemli referans kaynağı olacak.” – John Gruber, Daring Fireball
 
4. Tongue Fu – Sözlü Dövüş Sanatı, Sam Horn, Boyner Yayınları
– İnsanlararası iletişimde husumeti, anlaşmazlıkları ve yanlış anlamaları uyuma dönüştürmek,
– Sözlü çatışmalardan, ağız kavgalarından ve sinir patlamalarından kaçınmak,
 Sözünüzü, insanlarla huzurlu bir birlikteliğin aracı haline getirmek istemez misiniz?
Sözlü dövüş sanatı Tongue Fu size bütün bunların yolunu gösteriyor.
Tongue Fu ile şu teknikleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz:
– Unutmanız gereken sözler ve kullanmanız gereken hangileridir?
– “Haklısınız” demenin muazzam dönüştürücü gücünden nasıl yararlanabilirsiniz?
– Sözel zorbalarla nasıl başa çıkabilirsiniz?
– Başkaları bamtelinize dokunduğunda ne yapabilirsiniz?
– Onurunuzu koruyarak münakaşalardan nasıl sıyrılabilirsiniz?
– Ne diyeceğinizi bilmediğinizde ne diyebilirsiniz?
– Susmayı kendi yararınıza nasıl kullanabilirsiniz?
– Duygularınızı nasıl kontrol edebilirsiniz?

 

5. Tanınmayan Büyük Çağ, Fuat Sezgin, Timaş Yayınları
İslam Uygarlığının Tanınmayan Büyük Çağını Keşfedin…
Prof.Dr. Fuat Sezgin uzun yıllar süren çalışmaları sonucu ortaya koyduğu bu eserle, İslam dünyasının bilim ve teknoloji alanlarında insanlığın gelişmesine yaptığı katkıları incelemekte, bilim tarihi için yeni bir bakış açısına kapı aralamaktadır. Dünya bilim tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü çeşitli örneklerle ele alan bu eser, Batı merkezli bilim anlayışına bir alternatif niteliği taşımakla birlikte, İslam dünyası için de bilim alanındaki büyük başarılarını hatırlatan bir kaynak oluşturmaktadır.
Prof.Dr.Fuat Sezgin, bilim ve teknolojide Müslümanların insanlık kültür mirasına yaptıkları önemli katkıları gözler önüne sererken, Mimarlık, Savaş Tekniği, Tıp, Denizcilik, Kimya, Coğrafya, Geometri, Fizik ve Astronomi gibi alanlarda İslam Dünyası’ndaki gelişmelerin on asırlık tarihini titizlikle inceleniyor. Renkli görsellerle desteklenen, Avrupa merkezci ve oryantalist olmayan bir gözle kültür tarihimize yeniden bakmak isteyenler için kaçırılmayacak prestij bir kitap…
Saklı kalmış geçmişimize bilimsel bilgilerle dopdolu bir yolculuk…
Bilimler historiyografsında inatçı bir şekilde tutuyan, İslam kültür çevresinin bilimler tarihindeki yaklaşık 800 yıllık yaratıcı dönemini görmezden gelen ve böylelikle de modern insanın temel bilim tarihi bakış açısını daha okul kitaplarından başlayarak perçinleyen ele alış tarzı hakimdir. Bu yargı sadece Batı dünyası için değil, aynı zamanda en geniş anlamda, okul kitaplarının Amerikan ya da Avrupalı örneklerine göre şekillendirildiği, günümüz İslam kültür bölgesi için de geçerlidir.
Ümit ederiz ki bu çalışmayla okurlar, “bilimler tarihinin bütünlüğü” düşüncesine ulaşırlar. BU düşüncenin ifadesi şudur: İslam dünyası, geç antik dönem ile Avrupa yakın çağı arasındaki devirde, gelişime en müsait ve etkisi en güçlü kültür sahasıdır ve de eski dünya ile oluşmaya namzet Avrupa arasıdaki yegane gerçek bağdır.
Ve yine ümid ederiz ki bu eser 800 yıl boyunca İslam kültür çevresinde gerçekleştirilmiş olan başarılara yönelik küçümseyici yaygın kanaati değiştirecektir.

 

6. Dünyayı Değiştiren Beş Denklem, Michael Guillen, Tübitak Yayınları
Harvard Üniversitesi’nde fizik ve matematik dersleri veren, Amerikan ABC televizyonunda bilim editörü olarak görev yapan Michael Guillen, Dünyayı Değiştiren Beş Denklem’de, günlük hayatımızı kalıcı bir biçimde değiştiren beş denklemin hem matematiğini hem de öyküsünü anlatıyor. Bu denklemlerin öyküleri bir yandan beş büyük bilim adamının portresini çizerken bir yandan da okuyucuya 17. yüzyıldan günümüze değin bilimin ve bilim-insan ilişkisinin kesintisiz bir tarihsel kaydını sunuyor. Çok soyut gibi görünseler de, etkileri son derece somut olan bu beş denklem, aslında bilimin o meşhur elmadan kötü şöhretli atom bombasına doğru çıktığı yolculuğun beş önemli kilometre taşı…
1. Isaac Newton ve Evrensel Kütleçekimi Yasası
2. Daniel Bernoulli ve Hidrodinamik Basınç Yasası
3. Michael Faraday ve Elektromanyetik İndükleme Yasası
4. Rudolf Clausius ve Termodinamiğin İkinci Yasası
5. Albert Einstein ve Özel Görelilik Teorisi

 

 
7.MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK ÖYKÜLERİ
 
“Mühendislik Mimarlık Öyküleri” adlı kitabımızdaki öyküleri okurken, mühendislerimizin ve mimarlarımızın geçmişteki serüvenine tanıklık etmekle kalmayacak, aynı zamanda kalkınma tarihimizden kesitler de göreceksiniz.
Pek çok konuda yazılan öykülerle mühendis ve mimarların başarılarının sırlarını anlatan dopdolu bir kitap okumak için daha ne bekliyorsunuz.
 
8.İnşaat Uygulamalarında Okullarda Öğretilmeyenler
Firuzan Baytop “İnşaat Uygulamaları Okullarda Öğretilmeyenler” adlı yeni kitabında ise bu uyarıları geniş açıklamalarla sunuyor. Okullarda öğretilen “bilgi”nin eksik bıraktıklarının şantiyelerde edinilen “deneyim”le tamamlandığına dikkat çeken Baytop, uzun meslek yaşamında kazandığı deneyimi kitaplarında genç meslektaşlarına aktarıyor. Kazı ve Dolgu, Beton, Kâgir İşleri, Çatı Örtüleri, Kalıp ve İskeleler, Tenekicilik İşleri, Sıvalar, Mozaik ve Şap İşleri, Malzemeyi ve Bitmiş İmalatı Koruma, Tesisat İşleri, Elektrik İşleri, İş Güvenliği kitabın bölüm başlıklarını oluşturuyor. Her konu başlığı altındaki açıklamalarda tanımlar, ayrıntılarıyla yapım tekniği, karşılaşılabilecek sorunlar, konuyla ilgili Bayındırlık Bakanlığı Birim Fiyat Tarife numaraları, Bayındırlık Bakanlığı Genel Teknik Şartnamesi numaraları yer alıyor

 

9.Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçeye ilk kez çevrildi. Atatürk, kitabı okuduğunda bu destansı başarıya tek kelimeyle hayran olmuştu. Derhal kitabın ülkedeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki “yaşamı yenilemek” için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran-ı Kerim’den sonra en çok okunan kitap haline geldi.Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir.

 

Yazı gezinmesi