Elon Musk kimdir?

23

Kanadalı bir annenin ve Güney Afrikalı bir babanın oğlu Elon Reeve Musk, 28 Haziran 1971’de Güney Afrika’nın Pretoria kentinde dünyaya geldi. Erken çocukluğunu Güney Afrika’daki kardeşi Kimbal ve kızkardeşi Tosca ile geçirdi ve 10 yaşında içe dönük Elon bilgisayarlara ilgi duydu. Bu süre zarfında ailesi boşandı. Programlamayı öğrendi ve ilk yazılım satışını 12 yaşında Blastar adlı bir oyunla gerçekleştirdi. 1989’da 17 yaşında, Queen Üniversitesine katılmak için Kanada’ya taşındı ve Güney Afrikadaki zorunlu askerlik hizmetini yapmadı.Pennsylvania Üniversitesi’nde ekonomi ve fizik eğitimini 1992’de bıraktı. Ekonomi alanında lisans derecesi ile mezun oldu ve fizikte ikinci bir lisans derecesi için kaldı.

“Ordunun başında hizmet etmeyle ilgili bir sorun var, ancak siyahları bastıran Güney Afrika ordusunda görev yapmak, vakit geçirmek için gerçekten iyi bir yol gibi gözükmüyordu.

-“Elon Musk

Elon Musk, enerji fiziğinde doktora yapmak için Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’ne gitti.Ancak, Dünya’da İnternetin patlamasıyla fikirleri değişti  ve sadece bir iki gün içinde Stanford’tan ayrıldı ve ilk şirketi olan Zip2 Corporation’ı başlattı.

Çevrimiçi bir şehir rehberi olan Zip2 kısa sürede The New York Times ve Chicago Tribune’in yeni web siteleri için içerik sağlıyordu ve 1999’da Compaq Computer Corporation’ın bir bölümü, Zip2’yi nakit olarak 307 milyon dolar ve hisse senedi seçenekleri için 34 milyon dolar karşılığında satın aldı.

Gönüllü Bir Girişimci

Ayrıca 1999 yılında Musk, online finansal hizmetler / ödemeler şirketi X.com’u kurdu. Ertesi yıl X.com tarafından satın alınması, bugün Bilindiği üzere PayPal’ın kurulmasına yol açtı ve Ekim 2002’de PayPal eBay tarafından 1,5 milyar dolara satın alındı. Satıştan önce Musk, PayPal stokunun yüzde 11’ine sahipti.

Musk, asla boş kalmamak için ticari uzay yolculuğu için uzay aracı inşa etme niyetiyle 2002’de üçüncü şirketi Space Exploration Technologies Corporation’ı veya diğer adı SpaceX’i kurdu. Aynı zamanda 2008 yılında NASA ile ortaklık yapan firma, Amerikan astronotlarını uzay istasyonuna gönderme görevini üstlendi.

Uzayın keşfedilmesinin sınırsız potansiyeli ve insanlığın geleceğinin korunması, Musk’un sadık çıkarlarının temel taşları haline geldi ve bu araştırmalara uzay araştırması ,yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının keşfine adamış Musk Vakfı’nı kurdu.

Tesla Motors

Başka bir Musk şirketi Tesla Motors, uygun fiyatlı, elektrikli otomobil üretmeye adamış bir şirkettir. Kuruluşundan beş yıl sonra, 2008 yılında şirket, 0 dan 60 mph 3.7 saniyede hızlanma kapasitesine sahip olan ve lityum iyon aküsüyle yaklaşık 250 mil ilerleyen bir spor otomobili olan Roadster’ı tanıttı. Şirketteki hisseleri Daimler tarafından ve Toyota ile stratejik bir ortaklık kurarak Tesla Motors Haziran 2010’da pazara sunarak 226 milyon dolar kazandı.

Nisan 2017’de, Tesla’nın General Motors’u geçerek en değerli ABD otomobil üreticisi haline geldiği açıklandı.
2019 yılında üretime girecek olan kamyon, 500 mil menziline ve bir milyon mil süren bir akü ve motora sahiptir.



Falcon 9

22 Mayıs 2012’de Musk ve SpaceX, Falcon 9 roketini insansız bir kapsül ile uzaya fırlattığında tarih yazdı. Şirket, uluslararası uzay istasyonuna bir uzay aracını gönderen ilk özel şirket ünvanını aldı ve araç astronotlar için 1000 pound malzeme ile gönderildi. Başlama sırasındaki Musk, “Çok şanslı hissediyorum, … bizim için, Super Bowl’ı kazanmak gibi bir şey” sözleriyle aktarıldı.

SpaceX, Mart 2017’de yeniden kullanılabilir parçalardan yapılan bir Falcon 9 roketinin başarılı test uçuşu ve inişiyle yeni bir gelişme kaydetti. Bu gelişme daha uygun fiyatlı uzay yolculuğu için bir kapı açtı. Kasım ayında, şirketin yeni Block 5 Merlin motorunun bir testi sırasında bir patlama meydana geldiğinde bir aksilik yaşandı. SpaceX, kimsenin yaralanmadığını bildirdi ve konunun gelecek nesil Falcon 9 roketlerinin planlanmış bir şekilde devreye girmesini engellemeyeceğini bildirdi.

Diğer Yenilikler

Musk, yenilikçi fikirlerini gerçeğe dönüştürmeye çalışırken çalışmalarına devam etmiştir. Ağustos 2013’te, büyük şehirler arası gidişatı hızlandıracak ve seyahat süresini kısaltacak bir buluş olan “Hyperloop” adlı yeni bir ulaşım biçimi konseptini yayımladı. İdeal olarak hava koşullarına dayanıklı ve yenilenebilir enerji ile çalışan Hyperloop, 700 pph’den daha yüksek hızlarda alçak basınçlı tüpler aracılığıyla kapsüllerdeki sürücüleri itecektir. Musk, Hyperloop’un inşa edilmek ve kullanıma hazır olmak için yedi yıldan 10 yıla kadar sürebileceğini belirtti.
https://www.muhendisol.com/2016/12/en-hzl-ulasm-arac.html  (Daha ayrıntılı bilgi için ziyaret edebilrisiniz .)

Her ne kadar Hyperloop’u bir uçaktan veya trenden daha güvenli olacağı iddialarıyla sunmasına rağmen, yaklaşık 6 milyar dolarlık tahmini maliyeti -Kaliforniya Devleti tarafından planlanan raylı sistem maliyetinin yaklaşık onda biri -Musk konsepti şüphecilik oluşturdu. Bununla birlikte, Musk bu fikrin gelişimini teşvik etmeye çalışmıştır. Takımların bir Hyperloop pod prototipi için tasarımlarını sunması için bir yarışma ilan ettikten sonra, ilk Hyperloop Pod Yarışması Ocak 2017’de SpaceX tesisinde yapıldı.

Musk ayrıca Yapay Zekaya ilgi duymaya başladı. O, insanlığa faydalı dijital istihbarat geliştirme misyonuyla 2015 sonlarında başlatılan kar amacı gütmeyen araştırma şirketi OpenAI’nın eş başkanlığına geldi. Ek olarak, 2017’de Musk’ın, insan beynine yerleştirilecek cihazları yaratmayı ve kişilerin yazılımla birleşmelerine yardım etmeyi amaçlayan Neuralink adlı bir girişimine destek verdiği ortaya çıkarıldı.

Musk, Ocak 2017’de bir başka yenilikle geldi ve tünel inşa etmekle trafiği azaltmanın bir yolunu bulacağına karar verdi. Los Angeles’taki SpaceX mülkündeki bir test kazısı ile “The Boring Company” adlı girişimini başlattı. Ekim ayının sonlarında Musk, şirketinin ilerleme kaydının ilk fotoğrafını Instagram sayfasına gönderdi. Genel olarak Interstate 405’e paralel olacak şekilde 500 metrelik tünelinin yaklaşık dört ayda iki mil uzunluğa ulaşacağını belirtti.

SolarCity

Ağustos 2016’da, Musk’un sürdürülebilir enerji ve ürünleri daha geniş bir tüketici tabanı için teşvik etmek ve ilerletmek için devam eden çabasıyla, elektrikli otomobil ve güneş enerjisi şirketlerini birleştirmek için 2.6 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı.

Tesla Motors Inc., Musk tarafından kuzenlerinin 2006 yılında faaliyete başlamasına yardımcı olan SolarCity Corp.’un hisselerini satın alarak satışa sunduğunu açıkladı. Her kuruluşta çoğunluk hissedarıdır. “Güneş enerjisi ve depolama kombine edildiğinde en iyisidir. Tesla (depolama) ve SolarCity (güneş), enerjinin üretilme, depolanma ve tüketilme şeklini iyileştirmek için tamamen entegre konut, ticari ve şebeke ölçekli ürünler oluşturabilir. ”

Elon Musk’ın serveti ne kadar ?
Ekim 2017’de yayınlanan Forbes 400 listesinde Dünyanın en zengin 21. kişisi olarak yer almıştır. Tahmini geliri 20.800 milyon dolar olduğu söyleniyor.

Kaynakça : https://www.biography.com/
https://www.tesla.com/

Yazı gezinmesi