Mimar Mühendis Sinan

mimarsinan-636x352

Mimar Sinan, yayınlarımızda Koca Sinan, Koca Mimar Sinan Ağa. Sinaneddin Yusuf ve Sinan bin Abdülmennan adlan ile anılmaktadır. Yakan yıllarda Sinan adanan başına asal meslek adı olan Mimar ile birlikte “Mühendis” ve “Mimar-Mühendis” adlan eklenmektedir. Sinan için her ikisi de ur ve o, sonuna kadar bu isimleri bak etmektedir. Büyük Çoğunluğun  günümüze kadar ulaşmaktan başka, kullanılmakta olan eserlerine bakarak bunu söylemek mümkündür. Bu çalışmada, yerli yabancı literatür taraması yapılarak kültür ve medeniyet kavramlarının tanımlanmasından inşa erine uzanan bir yol belirlenmiştir. Devamında, dünyada ilk “inşaat mühendisi ” ve ” ilk inşaat mühendisliği örgütlenmesi” belirlenmiştir. İnsanlığın ilk kullanıldığı zamanlarda farklı adlarla anılan “inşaat Mühendisliği”nin bir meslek ve mühendislik olarak anılması başlangıç tarihi kadar eski değildir “Mühendislik” kavramının daha önceki zamanlarda, “Mimarlık” olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bati ve Doğu yayınlarında. belirli bir paralellik bulunmayan bilgilerin yanlışlığı vurgulanarak doğru olanları sunulmuştur.



Mohaç Meydan Savaşı: 13 günde inşa etmeyi vadettiği köprüyü söz verdi süre içinde kanunu ye sundu.

Süleymaniye Cami: minare ve 10 Şerefe Kanuni’nin İstanbul’un fethinden sonraki 4 ve toplamda 10 padişah olmasını sembolize eder.

Nargile efsanesi: (Süleymaniye Cami İnşaat’ın gecikmesi) Sinan’ın Cami inşaatının merkezinden nargileyi bir ses kaynağı olarak kullandığını ve Anadolu’dan getirdiği turşu fırçalarını dört bir yana koyarak sesin yayılması için bir düzen kurduğunu uygulamalı olarak anlatır.

İs odası: Sinan Süleymaniye’nin kubbesinde inşa ettiği sodası ile tüm yapı içindeki isi bu odaya yönlendirmeyi başardı ve aynı zamanda bu işten kalitesi çok üstün mürekkep üretti.

Yumurta kıtlığı efsanesi: bu kıtlığın sebebi sinema inşaatlarının temelinde kullandığı yumurta Akın’dan imal ettiği harç olduğu söylenir.

Mektup efsanesi: Şehzade Camii’nin 1990’lı yıllardaki restorasyon çalışmalarında Sinan tarafından kaleme alınan bir mektup olduğunu Bu mektupta Camii’nin restorasyon çalışmalarına ihtiyaç duyacağı zamanı Mimar ve Mühendisler ile zarif bir dille yol gösterdiği söylenir.

Selimiye Camii: Sinan’ın ustalık eseri olarak adlandırdığı bu eserde esneyip hareket edebilen minarelerin olduğu temeller günümüz bilim adamları tarafından halen tam olarak anlaşılabilir iş değil konumu itibariyle Edirne’nin her yerinden görülebilen Selimiye özellikle orduları sefere çıkarken uğurlayan sefer dönüşünde de selamlayan bir özelliğe de sahiptir.

Ters lale Efsanesi: Cami içindeki lale figürü bu lale bahçesi de temsil ederken figürün ters olmasının sebebi de yine bu mal sahibinin ters karakteri ile açıklanmaktadır derslerle Anadolu’da var.

Aşkın ispatı: Sinan’ın Kanuni’nin tek kız evladı Mihrimah Sultan’a Derinden bir aşk ile bağlı olduğu iddia edilir Mihrimah’ın kelime anlamı olan ay ve güneş bu gizli mesajın çıkış noktasıdır aynı zamanda Mihrimah Sultan’ın doğum günü olan gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart gününde Edirne kapı Mihrimah Sultan Cami nin iki minaresi arasında güneş batarken Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Cami nin iki minaresi arasında ay doğar.

Mimarlar odasında hakkında en çok kitap ve makale yazılan Mimarsinan 1935’te Türk Tarihi Kurumu TTK tarafından kafatası incelenmek üzere mezarından çıkarılan ve kaydedilen tek mimardır.

Heykeli yapılan ilk Mimar olmasının yanı sıra en uzun yaşayan ve en çok eser veren Sinan adını üniversite kurulan ilk ve tek mimardır Mimar Sinan ismi uzun yıllar yayınlanmış süreli bir yayına Mimar Sinan dergisi verilen tek ülkemizde kağıt para üzerine resmi basılan ilk mimarı mıdır.

Sonuç 

toplumları oluşturan özel ve tüzel kişi ve kurumlar hep birlikte ve kültür desteği ile medeniyeti inşa ederler büyük bir medeniyet olan Osmanlı’da yaşadığı dönemde bu medeniyetin inşasına inşa ettiği eserlerle büyük katkıda bulunmuştur.

Yerli yabancı literatür taraması yapılarak 1768 yılında batıda kendisini Civil engineer inşaat mühendisi olarak tanıtan John simitin 1724 1792 ünyadaki ilk İnşaat mühendisi e 1771 de kurulduğu örgütün İlk inşaat mühendisliği örgütü olmadığı dünyada ilk inşaat mühendisi adını 1586 yılında Avrupa’da 182 yıl önce lk kullanan kişinin Mimar Sinan olduğu ilk Mimarlık İnşaat Mühendisliği örgütünün de en genç on 5. Asrın başlarında kurulan Hassa Mimarlar Ocağı olduğu sonucuna varılır.

Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Fahri BİRİNCİ,
Fotoğraf: Grafik tasarım dijitalkatip. 22.01.2018

Yazı gezinmesi