SpaceX BFR Hakkında Her Şey

spacex
Elon Musk’un SpaceX Falcon Ağır roketi, 2018 yılının başında, bir Tesla arabasıyla Dünya etrafında dönen ve inişli çıkışlı bir de kendi alanındaki manevralarını tamamlayan başarılı bir kalkışı yönetti . Şirketin ünü üzerinde kalabilir, mi?
Elon Musk çılgınca şeylerle uğraşıyor: Tam olarak BFR nedir?
BFR, Mars’a gitmek için geliştirilmiş ve özel olarak üretilmiş bir rokettir . SpaceX’in bundan geri adım attığına dair işaretler olmasına rağmen, bu ismin geleneksel olarak “Big F ** king Rocket” olduğu varsayılmaktadır.
Mevcut BFR hakkında pek çok bilgi mevcut değil, ancak NASA’nın oluşturduğu herhangi bir roketten çok daha fazla olan 10.8 milyon pound itme ile yaklaşık 350 fit uzunluğunda olacak şekilde tasarlandığını biliyoruz. Diğer SpaceX roketlerinde olduğu gibi, teorik olarak roketin Mars’tan ileri geri hareket etmesine izin verecek şekilde yerleştirme ve yeniden yerleştirme sistemi ile yeniden kullanılabilir olacak şekilde tasarlandı.
Falcon Heavy ve BFR arasındaki fark nedir?

 

Falcon Heavy, temel alanla ilgili görevler için test edilen çok güçlü bir roket ve açıkçası zaten yörüngeye girebilecek bir model. BFR halen devam etmekte olan bir çalışmadır ve Mars’a ulaşmak için özel olarak tasarlanmış önemli derecede daha güçlü bir rokettir.

 

Bununla birlikte, iki roketin çok ortak noktası var gibi görünüyor. SpaceX son zamanlarda Falcon Heavy  ve  Falcon 9’un yanı sıra Dragon uzay kapsülünü de  içeren çeşitli roket modelleri üzerinde çalışıyor  . Yeniden kullanılabilir booster roket teknolojisi tamamen geliştirildiğinde, diğer roketler, ileride ( Falcon Heavy ile iş genişletme potansiyeli olan) daha az çalışma görecek ve böylece herkes aslında BFR’yi birleştirecek ve projeleri bir araya getiriyor.
Musk , Falcon Heavy’in lansmanı sonrasında düzenlediği basın toplantısında “Falcon 9 ve Falcon Heavy ile neredeyse bitti” dedi . “Blok 5’in (Falcon 9’un şu anki versiyonu) ardından Falcon 9 veya Falcon Heavy ile daha fazla iş yapmayacağız ve Dragon ile büyük olasılıkla Dragon Two’den (en son kapsül iterasyonundan sonra) daha fazla şey yapmayacağız”
Peki, insanlar uçuşta ya da Mars’ta nasıl hayatta kalabilirler?
Mars’ta hayatta kalma, SpaceX’in roket programının kapsamının biraz ötesindedir (ancak Elon Musk’ın aklında ne olduğunu kim bilebilir ?). Bununla birlikte, BFR sadece Falcon Heavy’den daha yetenekli olacak ki bu çok heyecan verici bir roket, ancak sade küçük insanlar için yapılmış değil. Ağırlığın sadece bir Tesla otomobilini yörüngeye yatıp yörüngede toplamış olmasının iyi bir nedeni var, herhangi bir yolcu değil, hayatı sürdürecek bir şey değil ve gelecekte harekete geçecek olursa muhtemelen insanların hayatta kalması için  Mars’a malzeme gönderecek otomatik bir tedarik aracı olacak.
BFR’ye gelince, hedef, bir uzay gemisine bir roket takmak ve ikisini de uçurmaktır; SpaceX’in düşündüğü şey başarmak için yaklaşık 10 milyar dolardır. Uzay gemisi yarısı tam donanımlı bir yaşam alanına sahip olacak; bir güneş fırtınası sırasında yolcuların tırmanması için 40 kabin, bir mutfak ve bir barınak oluşturabilir. Ars Technica , Dünya yörüngesinde başka bir BFR ile bağlantı kurabileceğini de belirtti .
Ancak hepsi teorik, projeler yıllar değil Space X’de gerçek dünya zamanından biraz daha uzun sürecek eğilimlerde ölçülüyor. Şimdilik, SpaceX çoğunlukla uygun bir roketin çalışmasıyla ilgileniyor. Uzay gemisi kısmı muhtemelen birkaç yıl içinde gelecektir.
Projenin uzun vadeli hedefleri nelerdir?

 

Hırslı! Ancak SpaceX bir dizi iddialı kilometre taşını başarıyla geçti , bu nedenle bu şirket için hiçbir şey görünmüyor. Elon Musk’ın BFR hakkındaki çeşitli görüşmelerinde belirttiği gibi bunları üç genel kategoriye bölelim.

 

Ay : İlk uzun vadeli hedef ayın başında olmak ve bunu kontrol etmek olabilir. Ay, potansiyel bir hedef , çünkü Mars’ın kelimenin tam anlamıyla maddi olarak çok daha makul. SpaceX’in odaklanmaya devam etmek istiyorsa, BFR ile birleşebilecek bir Dragon roketi ile ayı yörüngede gezmeyi planlıyorlar. BFR, birkaç yıldır bir Mars uçuşuna hazır değilse de, en azından aya gitmeye çalışacağına bahse girilebilir.
Mars : Mars planı, bu erken dönemde bile, şaşırtıcı derecede ayrıntılı. İlk Mars uçuşu , su kaynaklarını teyit eder ve potansiyel tehlikeleri tespit eder; bu arada enerji santralleri, maden mineralleri vb. Oluşturmak için en iyi yerleri tarar. İkinci uçuş, yapıları inşa etmeye ve yakıt rezervleri üretmeye başlar. Bir kere kurulduktan sonra, SpaceX’in  nihai  amacı milyonlarca insanı bir Mars yaşam alanına taşımayı, tam teşekküllü bir koloni başlatmayı planlıyor.
Gibi dedikodular mevcut…
Ulaşım : Yakın gelecekte, BFR’nin en azından Dünya’nın çevresine roket atmasını bekleyebilirsiniz. Musk’un amacı, BFR’yi, yaklaşık 30 dakika içinde gezegenimizdeki neredeyse herhangi bir yere yakınlaştırma imkanı sağlayan bir ulaşım seçeneği olarak kullanmaktır. Artı, bu ulaştırma projesinin erken testleri, tam yörünge testi denemekten çok daha kolay ve güvenlidir.
BFR şu an nerede?
İşler çok güzel görünüyor! Falcon Heavy’in başarısı çok önemli bir adım ve Elon Musk, şimdilik BFR’nin geliştirilmesinde gaz pedalını itti, SpaceX gelecekteki çalışmalara bağlı olarak gelecekte farklı projelere devam edebileceğini kabul etti.
SpaceX, atmosferdeki BFR’nin erken prototiplerini test etmeyi planladığında, 2019’da bir sonraki büyük dönüm noktası arayın. Bu testler iyi giderse, 2020’de çok daha heyecan verici bir yörünge testi ve potansiyel olarak 2022’de bir Mars uçuşu bekleyebiliriz. Tabii ki, Falcon Heavy’in kendisinin gecikmelere ve itilen-geri tarihlerine tabii tutulduğunu unutmayın, bu daha fazladır Bir umuttan çok umutlu bir plan.

Yazı gezinmesi