Eşyaların İnterneti IoT
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Eşyaların İnterneti IoT

0
Eşyaların İnternet’i (IoT), benzersiz tanımlayıcılarla donatılmış mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar veya insanlarla ilişkili bilgisayar cihazları ve insan, insan-dışı insan kaynaklarına ihtiyaç duymadan bir ağ üzerinden veri aktarabilme yeteneği olan bir sistemdir.
IoT, kablosuz  teknolojilerin, mikro-elektromekanik sistemlerin ( MEMS ), mikro servislerin ve internetin yakınlaşmasından gelişti  . Yakınsama, operasyonel teknoloji ( OT ) ve bilgi teknolojisi ( IT ) arasındaki silo duvarları parçalamaya yardımcı olmuş ve yapılandırılmamış makine tarafından üretilen verilerin  iyileştirmeler sağlayacak bilgiler için analiz edilmesine olanak sağlıyor  .
MIT’deki Auto-ID Center’ın kurucularından ve kurucularından Kevin Ashton, önce 1999’da Procter & Gamble’a yaptığı bir sunumda Eşyaların İnternetitinden bahsetti. Ashton’un Eşyaların Internet potansiyelini şu şekilde açıkladı:

“Bugün bilgisayarlar ve dolayısıyla İnternet neredeyse tamamen insanlara bilgi için bağımlı. İnternasyondaki yaklaşık 50 petabayt (petabayt, 1.024 terabayt ) verilerin hemen hemen hepsi yazarak, kayıt tuşuyla basarak, dijital resim çekerek veya bir barkod tarayarak insan tarafından yakalanıp yaratılmıştır.
Sorun şu: İnsanlar sınırlı zamana, dikkate ve hassaslığa sahiptir hepsi de gerçek dünyadaki şeyleri yakalama konusunda çok iyi olmadığı anlamına geliyor. Her şeyi bilen bilgisayarlar olsaydı bizden herhangi bir yardım almadan topladıkları verileri kullanarak  her şeyi izlemek ve saymak atık, kayıp ve maliyeti önemli ölçüde azaltmak mümkün olurdu. İşlerin değiştirilmesi, tamir edilmesi veya geri çağrılması gerektiğinde, ister taze isterse de en iyi geçmiş olsunlardı bilelim “dedi.

 Adres alanındaki IPv6’nın büyük miktarda artması Eşyaların İnterneti gelişiminde önemli bir faktördür. Kendini “Bilgisayar Tarihi Müzesi’ndeki ara sıra docent” olarak tanımlayan Steve Leibson’a göre, adres alanı genişlemesi, “Dünyanın yüzeyindeki her atoma bir IPV6 adresi atayabilmemiz ve hala yapılması gereken yeterli adresimizin kalması” anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle, insanlar gezegendeki her “şey”e kolayca IP adresi atayabilir. Akıllı düğüm sayısındaki artışın yanı sıra, düğümlerin ürettiği üst düzey veri miktarı da, veri gizliliği ,  veri egemenliği  ve güvenlik konusunda yeni kaygılar uyandırması bekleniyor  .
IoT teknolojisinin pratik uygulamaları, hassas tarım ,  bina yönetimi , sağlık , enerji  ve ulaşım da dahil olmak üzere birçok endüstride bugün bulunabilir  . Things of Internet için ürünler ve sistemler üzerinde çalışan elektronik mühendisleri ve uygulama geliştiricileri için bağlantı seçenekleri şunları içerir:
Konsept 1999 yılına kadar isimlendirilmemiş olmasına rağmen, Things of Internet, onlarca yıldır gelişme halindedir. Örneğin, ilk internet cihazı , 1980’lerin başında Carnegie Melon Üniversitesi’nde bir kola makinesi idi. Programcılar makineye internete bağlayabilir, makinenin durumunu kontrol edebilir ve makineyi aşağı doğru yola çıkmaya karar vermeleri durumunda, bekleyen soğuk bir içeceğin olup olmayacağını belirleyebilir.
Dr. John Barrett TED’in konuşmasında Şeylerin İnternetini açıklıyor:

 

 

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir