Geopolimer Beton
  1. Anasayfa
  2. Bilim ve Araştırma

Geopolimer Beton

0

Geopolimer Beton yapı teknolojisinde çevre dostu ve yenilikçi bir ürün olarak biliniyor, ayrıca Portland çimentolu betonlara karşı da bir alternatif oluyor.
Geopolimer Beton Nedir ?
Geopolimerin ismi 1978 yılında geopolimerin babası olarak da anılan Fransız malzeme bilimcisi Joseph Davidovits tarafından inorganik moleküllerin oluşturduğu yapılara verildi. Genellikle geopolimer, uçucu kül, yüksek fırın cürufu gibi atık malzemelerden oluşuyor. Uçucu küller, termik santrallerden yüksek fırın cürufu ise demir çelik tesislerinden elde edilebiliyor. Uçucu küller ve cüruf uygun teknoloji ile proses edilerek beton için uygun bir forma getiriliyor. Böylece fabrikaların ve termik santrallerin atık stokları düzenlenmiş olurken, Portland çimentosu elde etmek için yüksek miktarda CO2 salınımına da gerek kalmıyor.Geopolimer kaynakların içinde genellikle ısıyla aktive edilmiş ve oluşturulmuş doğal malzemeler olan silikon ve alüminyum bulunuyor. Bu malzemeler alkali kullanımıyla birlikte  aktive edilerek moleküler arası bağları güçlendirildikten sonra polimerleştiriliyorlar. Bu yolla elde edilen çimentolara genellikle alkali aktivasyonlu veya inorganik polimer çimento adı verilmekte.
Son dönemlerde geopolimere artan ilginin ana nedenleri arasında ürünün; düşük maliyeti, ülke ekonomisine katkı yapabilirliği, çevreye dost olması, çevresel etkilere karşı direnci, yangına karşı direnci, mekanik özellikleri, reolojik özellikleri  sıralanabilir.
Portland çimentosu yerini ve önemini daha uzun yıllar koruyacaktır. Ancak, küçük ölçekte farklı malzemelerin kullanımı ile avantajlı ürünler oluşturulabilir.
Geopolimer Betonun Yaygın Kullanım Alanları:
Geopolimer betonun kullanım alanları normal beton’nun kullanıldığı her unsur olabilir ancak malzeme olarak normal çimentolu beton kadar yaygın olmadığından kullanımı pek popüler değildir. En yaygın olarak kullanım alanları ise İstinad Duvarları, Betonarme Su Tankları, Barajlar ve Öngermeli Köprüler.
Dünyada ise ilk defa sadece geopolimer beton kullanılarak yapılan bina ise Queensland Üniversitesinin 4 katlı Küresel Değişim Enstitü binasıdır.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 6
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 3
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Merhaba ben Gözde. Çevre Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. İlgilendiğim konular arasında, yenilenebilir enerji kaynakları , yapı malzemeleri ve iklim değişikliği başlıkları bulunmakta. Geopolimer ve yapı malzemeleri ile ilgili laboratuvar çalışmaları yapıyorum. TUBİTAK Sanayi Ortaklı Lisans Bitirme Projesinde 4 Kişilik bir ekipte proje yürütücüsüyüm.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir