Kişisel Gelişim İçin Fedakarlıklar Yapılmalı Mı?

378145-PBN2RW-295

Her geçen gün çevrenizde sürekli frekans eden bir kavram var değil mi? Muhtemelen duymayanın kalmadığı ve bir o kadar da duyan kişinin dikkatini çeken bir konudur bu kişisel gelişim. Dikkatinizi boşuna çekmemiş olması şu açıdandır: Kişi sahip olduğu veya olmak istediği konular hakkında kendini bir noktaya taşımak ister. Sahip olunan bir şeyin geliştirilmesi o kadar zorlayıcı olmazken sahip olmak istenilen konuyu elde etmek daha zorlayıcıdır. Her zorluk beraberinde bir fedakârlık getirmektedir. Bir kişi sahip olmak istediği şey üzerine ne kadar inanç sahibiyse o konuda atmayacağı adım kalmaz. Birçok noktada fedakârlık yapan insan, kişisel gelişim uğruna da fedakârlıklar yapar mı?

Hangi Konularda Fedakârlık Yaparız?

Bilinenlere göre insan bir şeye ne kadar güçlü bir tutum geliştirmişse o konudan vazgeçmesi bir o kadar güçtür. Çağımız insanı artık birçok şeyi elde edebilme noktasındadır. Bu, kısa zamanda belki de hiç çaba gerektirmeksizin yapılabilmektedir. Ancak bazı durumlar vardır ki ne kısa yoldan bir sonuca sizi götürür ne de üzerine fedakârlık yapılmadan elde edilebilir. Bunlardan biri de kişisel gelişimdir. Kendini ilgi duyduğu alanda geliştirmek isteyen kişi, belirli bir doyum seviyesine ulaşana kadar o alanda çabalamaya devam edecektir. Bu da bir fedakârlık ister. En basitinden bunun için zamanınızı harcamanız gerekmektedir ve zaman hiç durmadan akan, insan için sınırlı bir yapıdır. Bu sınırlı yapı olan zamanı, kişisel gelişim noktasında harcadığınız süreçte bile bir fedakârlık yapmış olmaktasınız.

Kişisel Gelişimin Sizden Fedakârlık İster Mi?

Bazen insanlar bazı konularda çaba sarf etmeden şanslı bir şekilde hazır bilgiye ulaşabilmektedir. İnsan beyni her okuduğunu, gördüğünü ya da işittiğini o an uzun süreli belleğe atsaydı beyin, bu yükü taşıyamaz hale gelirdi. Bu nedenle ilk önce kısa süreli belleğe atar ve uzun süreli belleğe atılmasını faydalı gördüklerini de oraya aktarır. Eğer bir konu da kendinizi geliştirmek istiyorsanız, o konuda deneyimlerinizin de artması gerektiğini bilirsiniz. Deneyim kazanmak demek bol bol okumak, bunun için bütçe ayırmak, gezmek ve görmek demektir. Bunun içinde zamanınızı ayırarak fedakârlık yapmanız demektir.

Kişisel Gelişim Bebek Yetiştirmek Gibidir

Bir bebek doğduğunda tamamen başkasının yardımına muhtaçtır. Bebek yetiştirme, yaşamın bu ilk dönemlerinde daha çok fedakârlık isteyen bir durumdur. Sonrasında bebek yavaş yavaş büyür ve siz daha az fedakârlık yapmaya, artık onu kendi ayakları üzerinde bırakmaya başlarsınız. Kişisel gelişim de böyledir. Başlarda sizin konu hakkındaki yeni bilgi ihtiyacınızdan dolayı sizden daha fazla fedakârlık ister. Zamanla edindiğiniz doyumla beraber daha az fedakârlıkla daha çok şey elde etmeye başlarsınız. Bu nedenle sürecin başında verdiğiniz fedakârlık önemlidir. Eğer bir konu da kendinizi gelişmek istiyorsanız, bu durumu göz ardı etmemelisiniz. Sonrasında zaten raylar yerine oturacak ve daha az çabayla daha fazla verim alacaksınızdır.

Yazı gezinmesi