Endüstri Mühendisleri Finans Alanında Nasıl İşler Yapabilir?

thumbnail

Endüstri Mühendisliği; insanlar, fabrikalar ve süreçler bütünün performansını arttırmak amacını güden meslek dalıdır. Daha ayrıntılı açıklamak gerekirse; bütünleşik sistemlerin tasarımı (insan, makine, bilişim, donanım ve enerji), iyileştirilmesi ve kurulması temel ilgi alanlarını oluşturur. Bu sistemlerden elde edilen sonuçların belirlenmesi, tahmin edilmesi ve değerlendirilmesi için çalışırlar. Bu çalışmalarını mühendislik analiz ve tasarım ilke ve yöntemlerine ek olarak matematik, fizik ve sosyal bilimlerdeki üstün bilgi ve yetenekleri harmanlayan bir bilim dalıdır.

Temel amaçlarını oluşturan etik “kaynakların en üst verimlilikte kullanılması” ilkesidir.

Finans Sektörü ve Sektörde Endüstri Mühendisliğinin Yeri

Finans sektörü, denildiğinde akla ilk gelen sektör bankalar olmaktadır. Bankaları, sigorta şirketlerini, emeklilik fonlarını ve hisse senedi-tahvil piyasalarını içeren geniş bir kavram olan finans sektörü; mal ve emek piyasaları ne kadar önem arz ediyorsa, finans piyasası da en az o kadar önem arz eder. Bu yüzdendir ki endüstri mühendisleri, finans sektörleri ile de ilgilenebilirler.

Her mühendis, kendi iş alanında uzman olurken sahip olduğu bilgi ve yeteneğin başka alanlarda da kullanılabileceğinin farkındadır. Aynı endüstri alanında sahip olunan bilgi ve becerinin aynı zamanda finans sektöründe de kullanılabilmesi gibi… Ayrıntılara indiğimizde endüstri mühendislerinin sahip olduğu üstün akademik yetenek ve analitik düşünebilme, fikirlerini karşısındakine aktarabilme, sayısal alanlarda yetkinlik, ihtiyaçlara duyarlı çözümler üretebilme, eldeki verilerden olası sonuçları öngörebilme yeteneği, analiz, planlama, tasarım, çok yönlü bakış açısı özellikleri finans sektörünün tam da ihtiyacı olan yeteneklerdir.

Finans mühendisliğine bu kadar yakın olan bu bilim dalı taşıdığı özellikler de göz önünde bulundurulduğunda aynı görevleri yapabilecek olmaları da şaşırtıcı bir sonuç değildir. Finans mühendisliğinde aktif olarak kullanılan stokastik prosesler, simulasyon, optimizasyon ve daha fazlası teoriler ağırlıklı olacak şekilde endüstri mühendisliğinde da barınmaktadır.

Sonuç

Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, endüstri mühendislerinin çalışma alanlarını finans sektörünü de içerecek şekilde genişletmek en mantıklı karar olacaktır.

Yazı gezinmesi