En Güzel İnşaat Mühendisliği Harikaları

thumbnail

Günümüzden asırlar önce yapılmış olan bazı yapılara bir göz atacak olursak, o dönemdeki teknolojik imkanlar, yapı malzemeleri, ulaşım olanakları ve her türlü teknik imkansızlığa rağmen ne derecede başarılı, sağlam ve bir o kadar da estetik olarak inşa edildiklerini görebiliriz.

Tabi günümüzde de yapılan birçok inşaat projesinde de, başarılı yapılar ile karşılaşmaktayız. Fakat geçmişte sınırlı olan imkanlar ve sınırlı mühendis ve mimar kişilerin bilgileri ile yapılan bazı yapıların nasıl bir mimarlık ve mühendislik harikasına dönüştüğünü ve günümüze kadar ulaştığını anlamak için biraz kafa yormamız gerekmekte.

Bilginin ve teknik imkanların günümüze oranla çok çok haz olduğu bu dönemlerde yapılan mimari ve inşaat mühendisliği sonucu ortaya çıkarılan yapılarda, günümüzdeki yapılara ile karşılaştırıldığında harika sıfatını gerçekten hak etmektedirler.,

Ayaktayım ve Harikayım

Bir yapının mühendislik harikası sayılması için, çok eski yıllardan günümüze kadar sağlam ulaşmış olması birinci kriter olmalıdır. İkinci nokta ise yapının dönemine ait diğer yapılar ile uyumlu olması ve de yerleşim yerinin bütünlüğümü bozmaması yani göze batmaması gerekliliğidir. Diğer bir nokta ise estetik bir yapıya sahip olması zorunluluğudur. Ne yazık ki günümüzde estetik kaygıların yerini maddi kaygılar aldığı için yapılan inşaatlarda estetik kaygılar ve şehir ile uyumluluk maalesef ikinci planda kalmaktadır.

İnşaat mühendisliği harikaları olarak, yüzlerce katlı gökdelenler, köprüler, barajlar, otoyollar, denizlerin veya okyanusların atından geçen tüneller, apartmanlar, evler gösterilebilir. Gerçekten de bakıldığı zaman insanlarda hayranlık uyandıran yapılar günümüzde yapılmaktadır. Fakat günümüzdeki imkanlar ile nispeten daha kolay, daha kısa zamanda ve daha çok üretilebilen inşaat mühendisliği harikaları ile geçmişte yapılan (camiler, köprüler, yalılar, köşkler, saraylar, şatolar vb..) arasında harikalık seçimi yapmak gerekirse, geçmişte belki onlarca senede yapılan bir yapı günümüze hala sağlam bir şekilde ulaşmışsa ve hala da kullanılıyorsa “harika” kategorisine girecektir.

Her Dönemin Harikası

Örnek vermek gerekirse tartışmasız piramitler birer mühendislik harikasıdır peki neden? Çünkü günümüzde aynı malzemeden, aynı yapıda, aynı büyüklükte bir piramit inşa etmek, teknik gelişmeler, mühendislik ve mimarlık bilgileri, kamyonlar, vinçler ve diğer teknik ekipmanlar ile çok daha kolay olacaktır ama orijinal yapının uyandırdığı hayranlığı uyandırmayacaktır. Şekil ve yapı bakımından piramitlerden çok çok daha estetik ve çok çok daha başarılı mühendisilik harikaları elbette mevcut fakat ne kadarı asırlar sonra bile ayakta kalabilecek? Önemli olan eğer yapı “harika” ise gelecekte de harika olarak kalmasıdır.

Yazı gezinmesi