Endüstri Ve Fabrikaların Gelişimi

Industrial Zone at Night

Makine Sanayi Gelişimleri Endüstri 4.0 ile büyük bir adım attı. Özellikle insan gücüne bağlı üretim fabrikaları akıllı sistemle fabrika yöntemine geçerek büyük yol kat etti. Akıllı fabrikalar yoluyla üretimin ortalama iki katına çıkmasıyla birlikte, kullanılan maliyet oldukça düştü. Tabii bu da sanayinin gelişmesine kritik önemde yarar sağladı.

Endüstrinin Ülkemizdeki Tarihçesi

Endüstri sanayi ülkemizde şu son yıllarda bolca üretim çeşidiyle emin adımlarla ilerlemektedir.. Temelleri 1920’li yıllarında atılmış olan makine sanayi ilk olarak özel sektörden ziyade devlet eliyle başlatılmıştır. Zaman içerisinde devletin bu girişimine özel sektörden de destek gelmiştir. Devlet de özel sektörü yatırımlara çekebilmek amacıyla belirli aralıklarla teşvik programları düzenlemiş ve özel sektöre aynı desteğini sunmuştur.

Elbette makine imalat sektörü ilerlemektedir. Bilhassa 1990’lı yıllarda büyüme sağlamıştır. Günümüze ise Türkiye’de makine ve makine ara parçaları, aksamları üretimi ciddiye alınacak boyutta ilerlemiş ve iş hacmi büyümüştür. Sektörün en güçlüleri özellikle iş ve inşaat makineleri, tarım aletleri/makineleri ile sanayide kullanılan takım tezgâhları alanında bulunmaktadır. Endüstri 4.0 ile makine sanayi kendisini çok daha ileri götürmüştür. Eski yöntem olan, insan gücüne bağlı üretim fabrikaları akıllı fabrika sistemine geçmiş ve bunu takiben büyüme oranı da oldukça artmıştır.

Türkiye’de Makine Sanayinin Geliştiği İller

İzmir, Konya, Eskişehir, Mersin, Gaziantep, Ankara, Bursa ve daha fazlası ile liste arttırılabilir. 2000’li yılların ardından yerli üretime olan güvenin artması sebebiyle, ihracat oranlarında büyük artış olmuştur. Dünyanın birçok ülkesine Türk makineleri ulaşmaktadır.

Sektördeki Sorunlar

Makine Sanayi Gelişimleri ile üretim sektörünün karşısındaki tehlikeli durum, ara eleman eksikliğidir. Üretimde ara elemana olan ihtiyaç çözümsüz kalmakta ve bu da sektörü negatif bir etkiye sokmaktadır. Bazen kendi okullarını açan firmalar, ara eleman açığını karşılamaya çalışmaktadırlar. Ancak endüstri 4.0 devrimiyle yan yana teknolojik gelişmeler ışığında akıllı fabrikalar ortaya gelmiştir. Ara eleman sorununu bitiren akıllı fabrikalarda 7/24 kesintisiz çalışma yapılması mümkündür. Eleman sayısı düşürmek senelik gideri de düşmekte ve fabrika verimliliği de artmaktadır.

Ancak ara elemanların artık olmaması durumu da ilerleyen süreçte yeni iş kolları oluşturulmazsa işsizlik sorunu ile sonuçlanabilir.

Yazı gezinmesi