Elektronik Atık Geri Dönüşümü Nasıl Olur

Elektronik Atık

Sürdürülebilirlik, çevreye duyarlı olma, geri dönüşüm gibi kavramlar iklim değişikliğinin hayatımızı etkilemesi ile birlikte son zamanlarda hayatımızda yer edinmeye başlayan kavramlardır. Bunun sebebi çevreye verdiğimiz zararlardan dolayı doğanın bizden adeta intikam alır gibi hayatımızı etkilemesi. Teknolojinin gelişmesi ile beraber hayatımızı kolaylaştıran elektronik eşyalar ortaya çıktı. Hatta bu eşyalar hayatımızın önemli bir parçası oldu. Ama her şeyin bir ömrü vardır ve yeni elektronik eşyaların çıkmasıyla birlikte eski elektronik eşyalar ortaya çıktı. Böylece insanoğlu kâğıt, metal, cam, plastik, biyolojik ve kimyasal atıkların yanına bir de elektronik atık ya da e-atığı eklemiş oldu. Diğer atıklar gibi elektronik atıkların da insanoğlu ve çevre için geri dönüşümünün sağlanması zorunlu hale geldi.

Elektronik Atıkların Çevreye Zararları

Kaplamış olduğu yer ve içerdiği zehirli maddeler nedeniyle e-atıklar, dünyamıza, çevreye ve doğaya çok ciddi zararlar vermektedirler.

Elektronik atıkların en başında gelen ve en yaygın olanları televizyon ve bilgisayar ekranlarında kullanılan kurşun, kan dolaşımını, sinir sistemini ve böbrekleri ciddi anlamda etkileyen, çocuklarda ölüme de sebebiyet veren ağır bir metaldir. Elektronik eşyalarda ağır metal olarak sadece kurşun bulunmaz. LCD televizyon panelleri ciddi oranda cıva içermektedir. Bununla birlikte kadmiyum da e-atıklardan dolayı çevreye karışabilen ağır metallerdendir ve solunması durumunda ölümcül zararlar vermektedir. Krom, Hidrokarbonlar ve birçok zehirli ve kanserojen madde e-atık sayesinde doğaya karışabilmektedir.

Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü

Birçok e-atık içerdiği ağır metallerden dolayı geri dönüşüm için toplanmaya başlandı. Toplanan elektronik atıkların geri dönüşüm aşamaları aşağıdaki gibidir:

-Öncelikle tüm e-atıklar tesise getirilir ve monitör, lamba gibi belli başlı kategorilere ayrılırlar. Bunların dışında kalan tanımsız atıklar geri dönüşümü yapılmak için ayrı bir alanda toplanır.

-Ayrılmış olan atıklar geri dönüşümlerine devam etmesi için ilgili kuruluşlara gönderilirler. Tüm bu atıkların işe yaramaz kısımları imha edildikten ya da değerlendirildikten sonra geriye kalan bakır, demir gibi malzemeler işleme alınır ve çeşitli yöntemlerle geri kazandırılır.

Bundan da anlaşılacağı üzere geri dönüşüm yapısında birçok farklı malzeme bulunduran elektronik aletlerin bileşenlerine ayrılmasını ve bu hammaddelerin geri dönüşümünü sağlayan bir geçiş aşamasıdır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık