Arduino Nedir?
Arduino üzerinde Atmel mikrodenetleyicisi bulunan bir mikrokontrol kartıdır. Kendine özgü yazılımı ve Java tabanlı kod sistemi ile başlangıç seviyeli kişiler için büyük bir hobi elektroniğidir. Çok rahat ve hızlı bir biçimde öğrenildiğinden daha kolay bir geliştirme kartıdır. Hem yazılım hemde donanımın açık kaynak olmasından dolayı aradığınız tüm yazılımları ve arduinonun iç yazılımları dahil her yerde bulabilirsiniz. Kendi yazılım programı üzerinde 26 çeşit arduino kartı bulunmaktadır. En çok kullanılan model ise Arduino Uno’dur
Profesyonel hizmetleri güvenli şekilde alabileceğiniz Sadeceon web sitesi ödev yaptırabileceğiniz hizmetleri de oldukça makul fiyatları bize sunuyor. Arduino proje yaptır linkinden hızlıca arduino ödevlerinizi yapacak kişilere ulaşabilir, sorularınızı sorarak en hızlı şekilde ödevinizi profesyonellere yaptırabilirsiniz. Arduino dışında java veya tüm programlama ve kodlama ödevlerinizi yapacak kullanıcıları bulabilirsiniz. Ödevinizi hem doğru hem de kaliteli şekilde yaptırarak zamandan kazanın, avantajlı teklifleri kaçırmayın!
Peki hangi arduinoyu kullanacağımızı nasıl seçeriz ?
Arduinolar yapılan projelere göre çeşitli şekil ve boyutlarda olmaktadır. En küçüğü Arduino Pro Mini olarak geçer ve bağlantısı TTL to usb çeviri mödüller ile olur quadrokopter, küçük dronelar ya da araba gibi projelerde kullanılabilir. Büyük modelimiz ise Arduino Mega. Bu arduino modelimize birden fazla sürücü, modül takılabilir hatta dahaz fazlası bile yapılabilir. Büyük hafıza ve çok modül gerektiren projelerde kullanılır.
Klon Arduino vs Orijinal Arduino
Arduinolar üsttede söylediğim gibi açık kaynaklı mikrokontrolcülerdir. Bu yüzden de piyasada bir çok klon(orijinal olmayan) arduino vardır. Ancak orijinal ile aralarında iş bakımından asla bir fark yoktur. Klon arduinolarda CH340 çipi bulunur ve ek olarak bu çipin sürücüsünü yüklemeniz gerekir. Bana kalırsa yeni başlangıç düşünüyorsanız klon bir arduino ile hatta arduino setleri ile başlamanızı tavsiye ederim.(Soldaki klon Arduino Uno, sağdaki orijinal Arduino Uno)
Arduino Öğrenirken Hangi Kaynaklara İhtiyaç Duyarım ?
Açıkçası bu konu size kalmış eğer elektronikle ilgileniyor iseniz sorunu sadece arduinonun yazılımsal kısmı Java da yaşarsınız. Zaten yazılım elektrik bilginiz var ise doğrudan YouTube ve açık kaynaklı internet sitelerinden projelere bakmanızı tavsiye ederim. Ancak hiç bir bilginiz yoksa dahi arduino öğrenmek zor değil. Zor gelen kısmı kod kısmı olacaktır fakat o konuda sizin yazılımsal yetenek ve bilginize kalır. Eğer dilerseniz piyasadaki birçok kitaptan birini alabilirsiniz. Kitap almak istemiyorsanız mutlaka videolu ya da yazılı anlatım içeren ders notlarına bakın öğrenmek sizin için dah kolay olacaktır. İlk başlarda projelerin aynısı mutlaka yapın daha ilerisi içinde küçük nüansları değiştirerek eğlenmenize bakın ve arduinonun keyfini çıkarın.
Neden Arduino ? Artıları(+) neler, Eksileri(-) neler?
Artıları(+):
- Atmel işlemcileri içinde her türlü yazılım hazır halde size ulaşır.
- Geniş ve açık kaynaklı kütüphanelerinde her türlü projeye ait bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Diğer geliştirici kartlarına göre daha ucuz ve kolay bulunur bir karttır.
- Kendine özgü yazılım programı ile kod yazmak daha kolaydır.
- Modül ve shieldleri fazlaca ve kolay bir şekilde bulunabilir.
- Yazılımı bilgisayardan kolayca yüklenebilir.
- Usb bağlantısı ile genel bir bağlantı kolaylığı vardır.
- Program dili diğer rakiplerine göre daha kolay ve anlaşılırdır.
- Usb,pil ya da güç kaynağı ile kolay şekilde besleyebilirsiniz.
Eksileri(-):
- Öğrenmek zor olmasa da yazılım bilgisi ve elektronik bilgisi aynı anda gerektirir.
- Ağır işlemci kullanımı gerektiren projeler yapamazsınız.
- Kötü kullanımda kolay bir şekilde donanımsal arıza verir.
- Bazı modülleri çok pahalı.
- Üzerlerinde asla işletim sistemi çalıştıramazsınız.