Mühendislik Ve Endüstrinin Birbiriyle İlişkisi

endüstri ve mühendislik ilişkisi

Günümüzde Endüstri Sektörü

Günümüzde özellikle ekonomik yönden zengin bir konuma gelmek istiyorsanız bunun endüstriden yani sanayi sektöründen daha iyi bir yolu yoktur. Birinci endüstri devrimiyle beraber insanlar yaptıkları işleri makinelere yaptırarak hem zamandan hem de güç den tasarruf etmişlerdir. Dünyada ülke olarak sözü geçen bir konuma gelmek istiyorsak ekonomimizi geliştirmeliyiz. Günümüzde ekonomik yönden zenginliğin büyük bir kısmı sanayi teknolojisiyle üretim sektöründen geçmektedir. Birinci endüstri devrimiyle beraber bazı meslek grupları yok olmuş ve bazı meslek gruplarının ise konumları ve isimleri değişmiştir.

Endüstri devrimiyle beraber bir meslek grubu var ki git gide daha popüler bir hale gelmiştir. Bu meslek grubu ise mühendislik ve bölümleridir. Günümüzde mühendislik birçok kollara ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları makine, otomotiv, inşaat, endüstri. Elektrik ve elektronik gibi mühendislik kollarıdır. Günümüzde en popüler mühendislik kollarından bazıları makine ve endüstri mühendisliği gibi alanlardır.

Endüstride Gereken Teknik Vasıflı Kişiler

Endüstri kelimesi sanayi anlamına gelmektedir. Sanayi ortamında ise insanların ihtiyaç duydukları ürünler üretilmektedir. Bu ürünleri geliştiren, tasarlayan ve üreten teknik vasıflı kişilere ise mühendis ismi verilmektedir. Teknik vasıflı kişiler Türkiye de lise döneminde özellikle endüstri meslek liselerinden gelmesi lazımdır. Bu durum böyle işlemese bile genelde normal liselerden de mühendis olunabilir. Mühendisliğe ikinci adım ise üniversiteler sayesindedir. Üniversitede özellikle de teknik üniversite okuyan kişilerin iyi bir mühendis olarak mezun oldukları bilinmektedir. Türkiye de bu duruma git gide daha çok önem verilmektedir. Özellikle endüstri ve mühendislik arasındaki ilişki şu şekilde açıklanır.

Fabrikalarda üretilecek olan ürünlerin ana tasarımını ve projesinden sorumlu kişiye mühendis denilmektedir. Türkiye de üniversitelerin artmasıyla beraber bu sektörde rekabet ortamı oluşmuştur. Bu rekabet ortamında ise daha iyi olan kendisini kanıtlayan ve proje odaklı çalışan kişiler bir adım önde olmuştur. Türkiye de her geçen gün üretim sektöründe firmaların ve sanayi kuruluşlarının kurulmasıyla mühendis vasıflı kişilere ihtiyaç doğmaktadır. Genel olarak en popüler mühendislik makinedir çünkü günümüzde makinenin olmadı bir endüstriyel alan düşünülemez. Türkiye de ve dünyada bu mesleğe olan ihtiyaç daha da artacaktır.

Yazı gezinmesi